БОЈНИК – ОРГАНСКА ПРОИЗВОДЊА ВОЋА ЗА ФОРТИС

Територија општине Бојник је кажу богом дана за органску производњу због еколошки чисте средине. У Бојнику није развијена индустрија, нема загађивача а подручје је погодно за развој воћарства.

 

Овде добро успевају вишња и шљива које се гаје на парцелама без наводњавања али и јагодичасто веће. Док је до пре пар година у експанзији била Облачинска вишња сада је све већи број парцела под  јагодом, малином и купином и то на парцелама са наводњавањем системом кап по кап. Приноси су добри а квалитет воћа одличан па зарада зависи од понуде и потражње за конкретном воћном врстом. Воће се гаји на конвенционалан начин.

Без обзира на добре услове органска производња није нарочито развијена на територији општине Бојник. На развоју органске производње у овом крају удружено раде локална самоуправа, министарство и хладњача Фортис. У Фортису је оформљен тим за органску производњу на челу са Александром Коцић.

 

О захтевима тржишта за органским производима, савременим тенденцијама производње, разлици између конвенционалне и органске производње  али и добијању сертификата разговарали смо управо са Александром Коцић, вођом тима за органску производњу у хладњачи Фортис.

СЕРТИФИКАТ ЗА ОРГАНСКУ ПРОИЗВОДЊУ ЈЕ ЗА КООПЕРАНТЕ ФОРТИСА БЕСПЛАТАН, трошкове добијања групног сертификата сноси Фортис и на том пројекту има подршку министра Недимовића и целог министарства, наглашава Александра.

Пројекат везан за органску производњу започет је 2018. године и у оквиру њега су појединачни произвођачи окупљени у један систем организоване производње у коме се тимски радило.

Фортис је ангажовао неколико агронома, инжињера заштите биља, професоре са пољопривредног факултета у циљу да се произвођачи додатно едукују у циљу да производ буде квалитетнији а род већи. У Фортису кажу да хладњачари и воћари играју за исти тим и да им је циљ да се произведе што боље и што квалитетније воће.

Тренутно  на нивоу целог Фортиса имају више од 300 произвођача органског воћа док их је на територији општине Бојник око 30. Њихове парцеле више пута у сезони обилазе агрономи и заштитари и помажу произвођачима уколико се појави неки проблем. Не само да се може добити стручна помоћ и савет већ се у пољопривредној апотеци у оквиру Фортиса могу добити и потребна средства. Свако воће и сваку парцелу третирају као своју а воде се идејом да неће продати нешто што и сами не би јели. Због тога су у сталном контакту са произвођачима и пружају потребну подршку.

Из Фортиса поручују свима који се баве неком врстом производње да су добродишли на саветовање  где ће моћи да чују како могу да унапреде своју производњу методама органске производње. Од 2018. када се почело до сада повећало се интересоивање захваљујући добрим искуствима произвођача а на добробит обе стране. Током разговора Александра је објаснила који основни услови морају бити задовољени да би се на једној парцели могла започети органска производња. Све остало се може постићи у сарадњи са стручњацима Фортиса.

И на крају још једном понавља СЕРТИФИКАТ ЗА ОРГАНСКУ ПРОИЗВОДЊУ ЗА КООПЕРАНТЕ ФОРТИСА ЈЕ БЕСПЛАТАН, ТРОШКОВЕ СНОСИ ФОРТИС.

 
 


“ Чланак је урађен у оквиру пројекта “ ФАБРИКЕ НА ОТВОРЕНОМ “ , који суфинансира општина Бојник, а реализује Радан Пуста Река портал. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.“

Подели ово са пријатељима: