ВРБИЦА – НАЈРАДОСНИЈИ ДЕЧИЈИ ПРАЗНИК У БОЈНИКУ

На најрадоснији православни дечији празник, Врбицу, порта цркве Св. Николе у Бојнику је била пуна деце и родитеља. Чуо се дечији смех, жагор и звонца. Малишани су уживали у свему што је за њих организовано. Већ 10 година се деца, родитељи, бабе и деде, окупе у цркви на овај дан.

Ове године  организатори манифестације су Туристичка организација општине Бојник и  Техничка школа „Бошко Крстић“ у сарадњи са Црквеном општином Бојник, парохом Данилом Николићем и вероучитаљицом и уз подршку општине Бојник и вероучитаља из Јабланичког округа.

Сваке године деца до 4 разреда и млађи украшавају ускршња јаја а старији, од 5 до 8 разреда и средњошколци сликају, поред тога пишу песме са темом Ускрса и Врбице. Комисија сваке године има тежак задатак да изабере најбоље радове а поклони су као и до сада свима драги али симболични, иконе,крстићи и бројанице. Ове године је награде победницима конкурса обезбедилаТуристичка организација општине Бојник. Генерални покровитељ манифестације је као и увек општина Бојник.

По други пут на конкурсима за најбољи литерарни и ликовни рад учествовали су поред ученика из Бојника и ученици основних и средњих школа из целог Јабланичког округа. Подршку и помоћ деца су имала од својих вероучитеља и њиховог одбора при Епархији Нишкој.

После свечане литургије и освећења врбових гранчица следио је пригодан програм у коме су учествовали поред  К.У.Д. „Белац“ из Придворице ђаци С.Т.Ш. „Бошко Крстић“ и деца из О.Ш. „Станимир Вељковић Зеле“ и истурених одељења. Рецитовало се и певало. Проглашени су најбољи радови на конкурсу и уручене награде за прва три места у свакој категорији.

За то време деца су се забавњала у црквеној порти. Девојке су сликама украшавале њихова лица, млађи су шарали јаја а могли су се сликати са малим јагњетом. За њихову што бољу забаву били су задужени дечији аниматори. Деца су се сликала и дружила, играла и певала, скакала у џаковима и надвлачила коноп и то све у друштву својих најдражих филмских јунака.

Подели ово са пријатељима: