Први мај – Брестовачко језеро и Радан планина

Брестовачко језеро, бисер Радана, и ове године је најомиљеније излетиште у Јабланичком округу. Привукло је многе из Лесковца, Лебана, Ниша и Прокупља да Првомајске празике проведу овде, на његовим обалама, подно Радан планине.

Неко је дошао на Првомајски уранак, целодневни излет, али многи су овде своје кампове поставили раније, за викенд или у Уторак. Ове године су календар и време били уз љубитеље природе, дивни, топли дани пред празнике и за сам 1. Мај, баш какви су потребни за уживање у природи, роштиљ, котлић  или прасенце на ражњу уз весело друштво.

На обалама Брестовачког језера били су углавном млади али сваке године је све више кампера и излетника из околних градова, Лесковца, Ниша и Прокупља. Музика се чула из многобројних звучника а трубачи су као и сваке године обилазили групице излетника и свуда се веселило уз звуке њихових труба.

На ливади или у шуми тражило се место за камп између многобројни група и великог броја аутомобила. Због излетничког пртљага, скара, тањирача, столица и столова, фрижидер торби, пића и хране и напајања за обевезне звучнике сви су желели да кола буду крај њих ипак нашло се место и за излежавање на сунцу и одбојку.

Док су једни припремали храну други су искористили боравак на језеру за шетњу и разговор са познаницима а деца су  трчала до продаваца сладоледа и других слаткиша а сан им је био слађи него код куће.

У природу су изашли и они који не воле баш велику гужву и вашарску атмосферу али су бирали места мало даље од осталих. Где год кренули могли сте да крај пута видите паркиране аутомобиле и групице људи како уживају у лепом дану.

Многи су се определила да овај дан проведу на Радан планини. Ове године Радан је био буквално пун људи. Највише их се определило да буду на ливади крај туристичког домаћинства „Радан у срцу“ Зорице Арсић где су имали довољно простора за све што им треба па су уживали и у најдражим спортским активностима. Играла се одбојка, добацивало рагби лоптом, играо багминтон, деца су се играла, лоптама и балонима а видели смо и девојчице са убраним пољским цвећем и венчићима у коси.

Место за себе и своје друштво многи су пронашли на шумским пропланцима поред пута. На потезу до Деливода скоро да није било слободног места где се ауто може паркирати а бројне групице излетника су за себе пронашле место крај неког од потока.

Многи су прошетали планинским путељцима, ишчуђивали се деливодама, точили воду на изворима изненађени како је хладна и питка а пиће се наравно хладило у потоку. Скоро сви су рекли да ће се обавезно вратити за 7.Јули или провести неки летњи викенд овде на планини, да је природа фантастична и да су поново схватили колико им боравак у природи недостаје у свакодневном животу.

Први Мај су ове године обележила и два туристичка домаћинства која су почела са радом баш за овај празник. Једно је крај саме обале Брестовачко-Бубличког језера а зове се „Крчма у планини“ док је друго у срцу Радан планине а зове се „Радан у срцу“ па је сада туристичка понуда овог краја богатија, сада имате где да се сместите ако пожелите да останете дуже од неколико сати. Желимо да пренесемо похвале за постављену туристичку сигнализацију али и бројне предлоге да излетишта буду боље опремљена туристичким мобилијаром, да буде више дрвених печурки, огњишта, места за роштиљање, клупица за шетаче, али и светиљки, воде за пиће и друге хигијенске потребе, замерају само малом броју контејнера за смеће који су уз то увек пуни јер овако како кампери рекоше немају где да баце отпад па загађују околину.

Док су млади били крај језера или на планини старији су и ове године углавном били у двориштима својих сеоских кућа где су из запећка извукли ражањ, котлић и сач а пекле су се и погаче и пите у црепуљи. Присетили су се јела своје младости и дружили са унуцима, комшијама и рођацима.

Овом су се малом одмору обрадовали запослени, студенти и ђаци али и баке и деке који су добили прилику да уживају у друштву својих породица. Села су била тако пуна као да нико није остао у граду. Скоро да није било сеоског дворишта у коме није био паркиран аутомобил а капије и кућна врату широм отворени.

Погледајте како је било ове године.

#1maj #prvi #maj #uranak #brestovačko #bubličko #jezero #radan #planina

 

Подели ово са пријатељима: