НОВО ЛИЦЕ ЛЕБАНА

О пројектима који ће променити лице Лебана а чија је реализација у току или је планирана за текућу, 2024., годину говори председник општине Лебане Иван Богдановић и истиче да је највећи и за Лебане најбитнији пројекат изградња Визиторског центра на Царичином граду.

Визиторски центар је скоро готов и у току су завршни радови а свечано отварање се очекује врло брзо. На самом Царичином Граду претходне године је урађена ограда, постављено осветљење и видео надзор. Када Визиторски центар почне са радом биће много новина и на самом Царичином Граду.

У плану је уређљње центра Лебана, изградња трга и уређење пешачке зоне. Преко реке Јабланице планиран је пешачки мост, пасарела, посвећена царици Теодори а повезиваће Дом Културе Радан и хотел Царичин Град на месту на коме и сада постоји пешачки прелаз.

Ново лице добиће  Лебанска зелена пијаца али и аутобуска станице. На месту садашње станице биће изграђена савремена станица на којој ће се поред стајалишта за аутобусе налазити и мали паркинг са местима за пуњење електричних аутомобила и скутера.

Ове грађевинске сезоне наставиће се са уређењем улица  које је прекинуто због зиме и падавина а радиће се и на другим мањим пројектима.

Богдановић је подсетио и да се гради пут преко Радан планине, да је крак преко Гајтана и села Леце урађен а да ове године треба да буде завршен и други крак који иде поред водопада Рипиводе, преко села Добра Вода и у селу Ивање код Дама на Радану се повезује са постојећим асфалтним и прави везу Пролом Бање са Царичиним Градом.

Иван Богдановић се обратио власницима чије су парцеле заузете неким локалним или некатегорисаним путем и позвао их на разговор и договорно решавање настале ситуације. Указао је на сада честу ситуацију да туже општину, општина исплати део парцеле а често су то износи од пар стотина динара или докаже да је власник дао дозволу у време радова на путу. Ако је судски поступак покренут онај ко губи спор плаћа врло високе судске тропшкове  далеко веће од вредности заузетог дела парцеле и наглашава да од те ситуације само адвокати имају корист и то велику и још једном позива заинтересоване да дођу у правобранилаштво због договора.

Подели ово са пријатељима: