Живети у родном месту

Свако од нас воли своје родно место. Ту се родио, провео детињство, ишао у школу, први пут се заљубио, ту живе родитељи, за то место га вежу успомене. За многе је права привилегија живети у свом родном месту али није свачије родно место економски јако и развијено па се многи одлуче за миграцију у велике центре као што су Београд и други већи градови.

Демографска слика малих места, на Југу Србије, показује да је просечна старост становништва све већа, а да се  млади који оду у град, због школовања, све ређе враћају. Статистика показује и да су просечна зарада и могућност за запошљавање, такође, много мањи него у Српским метрополама.

Кроз пројекте Равномерног Регионалног Развоја,  у сарадњи са руководством локалних самоуправа, Влада Републике Србије ради на подстицању развоја малих места попут Бојника. Проблеми су свеобухватни па је и решење такво. Тренутно је фокус на неразвијеним општинама Југа Србије па је интензивна сарадња свих министарстава са руководством ових општина на пројектима на терену.

Честе су посете министара, помоћника, државних секретара и других и пружање помоћи и подстицаја за спровођење пројеката чији је циљ побољшање квалитета живота мештана овог краја, пре свега отварање нових радних места.

У Бојничкој Агро-индустријској зони, у селу Косанчић, пре пар недеља је постављен камен темељац новог прерађивачког погона у коме ће се већ следеће године откупљивати и прерађивати воће произведено у овом крају. У првој фази биће отворено 35 радних места и још толико у другој фази. Са представником породице Петровић камен темељац су свечано поставили Небојша Ненадовић, Председник привременог органа општине Бојник, и Јелена Танасковић, министарка пољопривреде.

Са министарком Јеленом Танасковић смо разговарали о значају оваквих пројеката за равномерни регионални развој, са циљем да се смањи разлика између  високоразвијених градова и девастираних, малих општина Јужне Србије, да би се ствoрили услови за бољи живот мештана и да би, како министарка Танасковић рече, млади остали да живе у свом родном крају.

Равномерни регионални развој свих делова Србије је веома битан као и производња хране па је буџет Републике Србије за пољопривреду дуплиран, а захваљујући е-аграру Влада ће имати много прецизније податка шта и где има, где и шта недостаје па ће у складу са тим и интервенисати подстицајним средствима, нагласила је министарка.

У радним посетама Бојнику и другим општина и граду Лесковцу је често и Драган Стевановић, државни секретар Министарства саобраћаја, грађевинарства и инфраструктуре, који нам је говорио како о значају пута преко Радан планине тако и о другим пројектима на којима се ради. Подсетио је да ће,  кроз Програм интегралног развоја Министарства Грађевине, којим су обухваћене општине Бојник, Лебане, Медвеђа и Куршумлија, бити до краја ове године уложено скоро милијарду динара у циљу афирмације подизања капацитета и понуде овог краја али и да ће се са завршетком радова на овим пројектима створити једна потпуно нова слика Бојника, једна атрактивнија туристичка, културна и привредна средина. Похвалио је рад руководства општине Бојник на припреми и кандидовању пројеката на којима ће се ове и следеће године радити. Пет пројеката у вредности преко 150 милиона динара у ЛИД програму  као и 1,7  милиона долара,  које су добили као општина, ће Бојник претворити у једно велико градилиште, а по завршетку радова, у једну урбану, развојну, културну, туристичку целину, а цео крај учинити много атрактивнијим. Поред тога истакао да је у претходних 10 година смањен диспаритет између највише и најмање развијених општина.“ Пројекат “ ЈУГ НА МАПИ СРБИЈЕ “ , је суфинансиран из Буџета Републике Србије – Министарства информисања и телекомуникација, а реализује га Радан Пуста Река портал. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.“


Подели ово са пријатељима: