ТЕРМОПЕЛЕТ -Лидер у производњи пелета

На Југу Србије у малој општини Бојник налази се компанија „TermoPellet“, лидер међу произвођачима пелета. На челу ове породичне компаније налази се млади менаџер Стеван Радоичић а компанија је већ пар година највећи произвођач пелета у региону.

Стеван Радоичић је правник али се никада, како каже, није бавио правом. У породичној фабрици, коју води, је не само менаџер већ ради и све друге послове од продаје до вожње виљушкара  и добро познаје сваки посао. Око себе има екипу сарадника и радника са којом је задовољан. Рад, ред и дисциплина уз упорност су његов рецепт за успех.

Породица Радоичић се у Пусторечки крај доселила 2015.године и тада покренула породични бизнис. Радоичићи су заволели овај крај па су зато свој породични бизнис покренули у Бојнику. Пре пар месеци су инвестирали у куповину хотела „Царичин Град“ у центру Лебана.

 Из перспективе једног успешног бизнисмена Стеван Радоичић нам је говорио о својим утисцима, изнео искуства из досадашњег рада али и своје мишљење о свему оном што утиче на пословну климу и олакшава или отежава пословање у Бојнику, Лебану, Медвеђи, Лесковцу, територији на којој ради и коју познаје.

О  руководствима општина Бојник и Лебане има само лепе речи. Лебане има правог човека који општину води у добром правцу а  у општини Бојник се много ради. Присећа се шта је све изграђено од 2015. године кад се његова породица доселила у овај крај.

Од свега оног што ствара пословну климу истиче да је инфраструктура у задовољавајућем стању, по његовом мишљењу, да није велики избор стручне радне снаге а као проблем истиче квалитет снабдевања електричном енергијом, у својим погонима нема проблема али примећује да их имају сви у околини. Сматра да општина сама на решавање тог проблема не може много да утиче али и да је слична ситуација из оправданих или неоправданих разлога у већини руралних средина.

По његовом мишљењу  Југ Србије је дуго био запостављен па је добро што је фокус Владе на Јужној Србији. Уверен је да ће то резултирати развојем привреде целог региона, пре свега развојем туризма па су зато стечени капитал уложили у куповину хотела „Царичин Град“ у Лебану. Хотел већ дуго не ради а нови власници планирају његово реновирање већ на пролеће следеће године. „TermoPellet“ је, како каже Стеван Радоичић , захваљујући добром пословању база за све друго. Успешно пословање ове компаније им је омогућило даље инвестирање па и куповину овог хотела.

Породица Радоичић се у послу ослања само на себе. Рад и упорност уз поштење, без мутних радњи су њихов рецепт за успех у пословању.  Фабрику за производњу пелета су купили његови родитељи и почели са производњом али је Стеван ову фирму развио  до данашње лидерске позиције. 

Дрво, репроматеријал, је углавном буква са  мало четинара са Радана и околних планина, доброг квалитета па је и пелет квалитетан.

Тржиште на коме продаје своју робу је Југ Србије, јужно од Крушевца, а највише продаје уЛесковцу, Врању, Прокупљу и Северној Македонији. Највећи су произвођачи пелета на целом Југу  Србије. Обим годишње производње зависи од потражње и ниједна сезона није иста. Прошла година је била година највеће потражње и производње до сада, због несташице на тржишту. Квалитет робе је одличан и загарантован а достава на кућну адресу. Камиони су опремљени платформама и електро палетарима. Код купаца који имају раван прилаз до просторије за чување, палете са пелетом могу бити истоварене и увежене до места за складиштење.

Радоичићи су веома су успешни у пословању а фирму која ради тако успешно као њихова жели на својој територији свака локална самоуправа. Запошљавају раднике са локала а посла има и за снабдеваче који за њих допремају дрво из планине па се тако шири круг људи којима је егзистенција обезбеђена. Добрим пословањем  и плаћањем пореза у Бојнику доприносе и буџету општине.

Екипа нашег РПР портала је посетила фабрику за производњу пелета. Производне погоне нам је са поносом показао лично Стеван Радоичић и том приликом представио своје предузеће и показао процес производње њиховог високо квалитетног буковог пелета и дасака.

Овде се мало тога ради ручно, ту су транспортне траке, коморе за сушења, огромне машине за сечку, робот за паковање џакова на палете, виљушкари, утоваривачи, камиони за доставу до крајњег купца у земљи и иностранству.

 “ Пројекат “ ЈУГ НА МАПИ СРБИЈЕ “ , је суфинансиран из Буџета Републике Србије – Министарства информисања и телекомуникација, а реализује га Радан Пуста Река портал. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.“


Подели ово са пријатељима: