Сијаринска Бања туристички драгуљ Југа Србије

Сијаринска Бања је прави заборављени туристички драгуљ Југа Србије. Налази се у клисури Бањске реке која пар километара низводно са Петриљском реком чини реку Јабланицу. Једна је од 4 бање које окружују Радан планину а занимљивост је и да су овде многе куће од полудрагог камена који се вади у локалном каменолому.

Овде је природа била издашна. Људима је даровала велико богатство. Испод брда од мермера је чак неколико термоминералних извора и они су право богатство сијаринске Бање. У бањи је 26 извора од којих 18 има терепеутску вредност. Темепратуре ових минералних вода крећу се од 32 до 78°Ц, те стога спадају у једне од најтоплијих вода наше земље.

Негде су два извора буквално на пар метара један од другог. Воде су богате минералима и деле се по свом саставу на сумпорасте и гвожђевите а ако пожелите да се освежите ту је природно газирана минерална вода најсличнија Хеби, кажу мештани.

Посебан куриозитет и атрактивност ове бање чине гејзери, који се убрајају у најатрактивније туристичке вредности Србије. Први “Гејзер” је термоминерални извор који представља својеврсну атракцију. Појавио се октобра 1954. године приликом бушења на левој обали Бањске реке на 470м надморске висине, на дубини од 9м, са температуром од 71 ºЦ. Водени стуб гејзера износи 8м а вода се док досегне пуну висину и падне на земљу расхлади на температуру одличну за купање.. Хемијски састав воде карактерише: натријум, литијум, хидрокарбонат и флуор. Воде ових извора , кажу, представљају последње минијатурне знакове некадашње вулканске активности.

Крај Гејзера су изграђени базени па се у лековитој Гејзерској води може купати и ту испод самог Гејзера.

У бањи је још увек само један хотел у коме се налази и рехабилитациони центар али и Велнес СПА центар. Ту су 2 базена која се користе за рехабилитације али и уживање у СПА центру а оба се пуне лековитом, минералном водом са Гејзера.

По речима корисника бање али и познаваоца бања Србије Сијаринска Бања је једна од најлековитијих бања у Србији. Овде пацијенти долазе са штакам а одлазе без њих. Сви гости бање са којима смо разговарали кажу да су овде због велике лековитости Бањских вода.

Свој бум Бања је доживела појавом Гејзера 1954. године. Сијаринска Бања се развила, 50-тих,60-тих и 70-тих све је било пуно и тражио се кревет више. Скоро свака фирма из Лесковца и чак Ниша овде је имала своје радничко одмаралиште а синдикални ресторан је увек био пун и увече имао живу свирку. Гужва је била већа него на мору. Од тада па до пре пар година као да је све стало.

Околина је прелепа, могло би се рећи недирнута природа,чак 18 лековитих извора на само 800м поред обале реке али до скора није било преко потребних великих улагања.

Сада је Сијаринска Бања једно велико градилиште. Тренутно су у току радови на изградњи културног центра и реконструкцији Римског купатила, после гејзера највеће бањске атракције. Припрема се и реконструкција хотела „Гејзер“ са рехабилитационим и СПА центром али и комплекса базена крај Гејзера. Ради се у оквиру програма интегралног развоја Јужне Србије на коме ради Влада Републике Србије у сарадњи са општином Медвеђа на чијој се територији бања налази.

Најзначајнији пројекат је изградња пута преко Радан планине којим ће се спојити 4 бање, Сијаринска, Пролом, Куршумлијска и Луковска, као и Царичин Град и Ђавоља Варош  и тако створити туристичку оазу Јужне Србије. Гости који бораве у једној бањи лако ће отићи на излет у неку од преостале 3 или обићи знаменитости какве су Царичин Град, Плочник и Ђавоља Варош. Удаљеност Сијаринске и Пролом Бање је сада само 50км или сат вожње асфалтним путем  а исто толико је Сијаринска Бања удаљена од Лесковца. Туристички посленици очекују повећан прилив туриста захваљујући путу и овим великим улагањима.

У Сијаринској Бањи свој рачун можете умањити ваучером. Пензионери уз последњи чек могу рачун да плате на неколико рата а тренутно је промо акција па за плаћање у готовом могу да добију добар попуст.“ Пројекат “ ЈУГ НА МАПИ СРБИЈЕ “ , је суфинансиран из Буџета Републике Србије – Министарства информисања и телекомуникација, а реализује га Радан Пуста Река портал. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.“


Подели ово са пријатељима: