Субвенције за развој пољопривреде у општини Бојник

Пољопривреда је најразвијенија привредна грана у општини Бојник а  пољопривредо земљиште чини 3/4 површине коју захвата ова општина. Скоро половина активног становништва бави се пољопривредом. Са ратарске производње  прелази се на воћарство. Тренутно је у успону гајење јагодичастог воћа, малине, купибне и саме јагоде. Сточарство, пре свега говедарство, стагнира.

Општина Бојник преко буџетског фонда за развој пољопривреде субвенцијама помаже пољопривредницима да унапреде своја газдинства и свој стандард. Подржава бављење пољопривредом као основном али и као допунском делатношћу. Поред тога пољопривредни стручњаци својим саветима помажу пољопривредницима да унапреде и олакшају рад на својим парцелама, повећају приносе али и око прикупљања потребне документације, попуњавања образаца и аплицирања на конкурсе код локалне самоуправе или министарства.

Сваки динар који у виду субвенција стигне у општину Бојник  је велика помоћ, каже Ивица Јовановић, Председник буџетског фонда за развој пољопривреде и истиче добру сарадњу са пољопривредницима.

Субвенције које пољопривредници добијају од општине и од министарства имају велики утицај на побољшање тренутног стања и унапређење пољопривреде. Очигледан пример је механизација која се користи у свим гранама пољопривреде а у општини Бојник је просечна старост механизације 40 година. Сада пољопривредници финансирају набавку нове механизације, кроз субвенције им се врати 60%-65% уложених средстава тако да нову механизацију добију по цени половне а могу да користе све предности нове машине. Новац који им се врати кроз субвенције већина користи за даље унапређење куповином друге машине, прикључног уређаја, сертификованог садног материјала…

Разговарали смо са пољопривредницима који су користили субвенције. Сузана Маринковић из Придворице је за своје газдинство купила сертификован садни материјал, фриго живиће јагоде. Јагоде су посађене и ове године је била прва берба. Домаћини су задовољни постигнутим квалитетом и приносом, кажу пратиће конкурсе и поново аплицирати. Милош Костадиновић је млади пољопривредник  из Доњег Коњувца који је за своје газдинство набавио машински тресач који вуче трактор. Има велику површину под вишњом и на овај начин је олакшао, појефтинио и убрзао бербу вишње. Сада му је довољно 5 радника да опслужују тресач и посао заврши за краће време што је битно  због честих киша и града у време зрења вишње.

Ивица Јовановић каже да ће фонд са конкурсом за механизацију ићи истовремено кад и министарство да би већи број пољопривредика добио субвенције. Није задовољан бројем  пољопривредника који аплицирају за товна грла и наглашава да је нажалост још грђа ситуација са куповином приплодних грла крупне стоке, говеда. Могу се добити субвенције за куповину два телета за тов или два женска телета са ХБ бројевима добре генетике за расплод, за добијање телета и производњу млека. По његовом мишљењу не сме се дозволити гашење сточарства на овој  територији зато што је планински део погодан за бављење сточарством а уз то су млеко и месо две битне намирнице у исхрани људи. Овде нема развијене индустрије али има чистог ваздуха и чисте воде па се може произвести и млеко са географским пореклом, наглашава Ивица Јовановић.

Тренутно се највише тражи сертификован садни  материјал јагоде и малине, тамо где има могућности за заливање, док се тамо где је немогуће наводњавање траже саднице вишње и шљиве али мало док су пре неколико година управо вишња и шљива биле најтраженије. Управо по броју захтева за субвенционисање сертификованог садног материјала може се пратити и развој воћарства. Пољопривредници су изузетно заинтересовани за гајење јагоде, малине и купине и све су веће површине под,  пре свега, јагодом и малином а почиње се и са гајењем јагоде у заштићеном простору, под пластеником.

Једна од грана пољопривреде која је у општини Бојник у успону је пчеларство. Укупно је субвенције добило у последњих 5 година  48 пчелара, износ субвенција за 2017.године је 700.000 динара,  2018.-2020. године по милион динара, а 2021 године 500.000 динара. Колико су уложена средства утицала на развој пчеларства може се лако испратити кроз повећање броја пчелара почетника али и кроз укупан број кошница  који се скоро утростручио.

Ивица Јовановић наглашава да је иницијативу за већину ових пројеката покренуо Небојша Ненадовић, Председник општине Бојник, са својим сарадницима. Један од првих пројеката које је иницирао је робно кредитирање уматиченим женским телетом добре генетике које би пољопривредник који се већ бави сточарством, има услова за то, добио да очува и прихватао обавезу да врати прво женско теле. То теле је добијао следећи пољопривредник са листе чекања. Циљ овог пројекта је било побољшање генетске структуре сточног фонда на територији Бојника што би утицало на повећање производње млека и на тов јунади. На почетку спровођења овог пројекта месечно је куповано по 2-3 телета тако да је у једном тренутку у оптицају било око 60 телета. Овај пројекат и сада живи и увек има пољопривредника на листи чекања који желе да добију теле из овог програма.

 
 


“ Чланак је урађен у оквиру пројекта “ ФАБРИКЕ НА ОТВОРЕНОМ “ , који суфинансира општина Бојник, а реализује Радан Пуста Река портал. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.“

Подели ово са пријатељима: