Зоран Јовановић -живот и пчеларење у Бојнику

Зоран Јовановић, знан као Словенац, је један од малобројних пчелара из Бојника и шире околине који су пчеле и пчелињак наследили. Он је трећа генерација пчелара у континуитету у својој породици. Растао је уз пчеле и свог оца пчелара и тако заволео пчеларство. Целог свог живота воли пчеле, бави се пчеларством и учи о пчелама.

Немирног духа и руку које не стају, сваки посао је волео да уради сам али и да види како то други ради, да упореди са сопственим начином рада и научи ако је боље. Отуда много иновативних решења на алатима и у начину рада који омогућавају да се посао уради брже и лакше или принос по кошници буде већи.

Сада када је у пензији више времена може да проведе на пчелињаку са пчелама али и док је радио није му било тешко да више пута годишње  из Словеније, где је живео, допутује у Бојник,у Зелетово ( Суво Поље ), да учествује у најбитнијим пословима на пчелињаку.

 

У Словенију је отишао са двадесетак година и тамо створио породицу и провео свој радни век. Са Зораном смо разговарали о сличностима и разликама живота и бављења пољопривредом у Бојнику и Словенији, о разлозима за одлазак младих, и сам је отишао, али највише о пчелама и пчеларству.

 

 

Зоран Јовановић је сасвим сигурно један од најуспешнијих пчелара у Бојнику и околини и са највишим просечним приносом меда по кошници. За Зорана нема лоше године у пчелињаку, већ само добро и лоше зазимљених пчела. Нема посла око пчела и кошница који Зоран не уради сам и то добро. Велика љубав према пчелама и стално усавршавање дају као резултат константно добре приносе меда.

 Питали смо га за мишљење о субвенцијама и каже да су субвенције које се добијају по кошници од републике сасвим довољне за прехрану пчела тако да мед остаје пчелару као зарада. Поред тога и општина Бојник даје субвенције и то 50% од уложеног па вас оно што купите кошта дупло мање а и сваки пчелар је једном годишње добијао по кошниву, што много значи свима али највише младим пчеларима почетницима и за развој пчеларства.

Са Зораном, као еминентним стручњаком  у овој области, смо разговарали  о пчеларству као допунском или основном занимању. Да ли једна породица може да живи само од пчела и пчеларења и колико је кошница потребно да имају да би се породица од тога издржавала. Оно што Зоран истиче је да је пчеларство идеално као допунско занимање, да се зарадом од пчела побољша породични стандард и то пре свега за младе породице, да остану у Бојнику и на селу и да ту у еколошки чистој средини гаје пчеле и своју децу.

Подели ово са пријатељима: