Доње Коњувце – Паљење Бадњака 2023

У предвечерје, најрадоснијег Хришћанског, празника, Божића, православни верници пале Бадњак, чиме, свечано, обележавају Бадњи дан и вече. Уз присуство верника, из Коњувца  и суседних села, запаљен је бадњак, у порти цркве Светих Апостола Петра и Павла, који су, по народном предању, наложили Витлејемски пастири у пећини  у којој се родио Исус Христос, да би огрејали божанско новорођенче и његову мајку.

Бадњак је пред црквом  освештао парох Придворички протојереј Данило Николић. Након освештања Бадњака окупљени верници су узели по гранчицу да носе својим кућама, а на ватру бацили оне које су од куће донели а затим је на ветру стављен и освештани бадњак.

 После паљења Бадњака пресечен је колач и  дељена чесница у којој  је био сребрњак са Божићним мотивом. Сребрњак је по други пут извукла Валентина Вања Крстић. Присутни су послужени  грејаном ракијом и  куваним вином, а малишани слаткишима и воћем. 

Јереј Данило Николић, на Бадњи Дан, уочи Божића, пожелео је свим људима здравље, мир, срећу и радост у домовима, уз Божићни поздрав „Мир Божији, Христос се роди“ .

Подели ово са пријатељима: