Бојник – Паљење Бадњака 2023

У предвечерје, најрадоснијег Хришћанског, празника, Божића, православни верници пале Бадњак, чиме, свечано, обележавају Бадњи дан и вече. Уз присуство верника из Бојника и околине, запаљен је бадњак, у порти цркве Светог  Николе у Бојнику, који су, по народном предању, наложили Витлејемски пастири у пећини  у којој се родио Исус Христос, да би огрејали божанско новорођенче и његову мајку.

Бадњак је пред црквом  освештао парох Придворички протојереј Данило Николић. Након освештања Бадњака окупљени верници су узели по гранчицу да носе својим кућама, а на ватру бацили оне које су од куће донели а затим је на вaтру стављен и освештани бадњак.

Верници и сви остали мештани могли су да уживају у прелепом ватромету.  После паљења Бадњака  и ватромета пресечен је колач и подељена  чесница у којој су били један златник и два  сребрњака са Божићним мотивом. Домаћин славе је био прошлогодишњи  добитник златника. Овогодишњи добитник златника је Александар Костић из Бојника, пореклом из Орана, а сребрњаке су добила два Огњена, Огњен унук Ирене Јовановић  и Огњен Милутиновић из Лапотинца. Добитник златника је традиционално домаћин славе следеће године.

 

После паљења Бадњака и дељења чеснице у цркви су млађој деци подељени пакетићи и то по један пакетић за децу из једне породице. Пакетиће за децу је обезбедио Епископ Нишки Владика Арсеније да би се деца још више веселила овом празнику, док је златник и сребрњаке обезбедила општина Бојник на чему је у име верника захвалио протојерј Данило Николић.

На Бадњи Дан, уочи Божића, Протојереј  Данило Николић  пожелео је свим људима здравље, мир, срећу и радост у домовима, уз Божићни поздрав „Мир Божији, Христос се роди“ .

Подели ово са пријатељима: