Придворица – Паљење Бадњака испред цркве Св. Архангела Гаврила

У предвечерје, најрадоснијег Хришћанског, празника, Божића, православни верници пале Бадњак, чиме, свечано, обележавају Бадњи дан и вече. Уз присуство бројних верника из Придворице али и околних села, после вечерње службе, запаљен је бадњак, у порти цркве Светог Архангела Гаврила у Придворици. Бадњак су, по народном предању, наложили Витлејемски пастири у пећини  у којој се родио Исус Христос, да би огрејали божанско новорођенче и његову мајку.

Бадњак је пред црквом  освештао парох Придворички протојереј Данило Николић. Након освештања Бадњака окупљени верници су узели по гранчицу да носе својим кућама, а на ватру бацили оне које су од куће донели. Ове године ломљена је чесница са  сребрном Божићном парицом. Парицу  је добила Анђела Стојановић која је чесницу узела за своја два сина, близанце Павла и Петра старе само 5 месеци. Бројни  малишани који су присуствовали паљењу бадњака  могли су да се послуже слаткишима и воћем.

Добитник сребрњака је мало дете а велико задовољство је било видети велики број младих и породица са малом децом окупљених у порти цркве око ватре.

Протојереј Данило Николић, на Бадњи Дан, уочи Божића, пожелео је свим људима мир, срећу и радост у домовима, уз Божићни поздрав „Мир Божији, Христос се роди“ а за наш портал је додао да се ове године у селу  Придворица родило десетак деце од тога два пара близанаца и да је то посебна радост и богатство јер где су деца ту је срећа и радост.

Подели ово са пријатељима: