ЛЕБАНСКЕ ВРЕДНЕ РУКЕ 2023

У Лебану је  одржана друга пореду манифестација „Лебанске вредне руке“ са циљем да се промовише пчеларство и од заборава сачувају стари занати.  Манифестацију је организовала Туристичка организација општине Лебане у сарадњи са удружењем пчелара. Спонзор манифестације је   „Пчеларство Тасковић“ а генерални покровитељ општина Лебане.

Плато испред  Дома културе „Радан“ у центру Лебана био је пун излагача и малишана из Лебанских основних школа. На манифестацији је учествовало 28 излагача афирмисаних Лебанских пчелара са гостима из Бојника и Лесковца, занатлија и домаћица које су изложиле старинске употребне предмете и 2 произвођача пчеларске опреме и репроматеријала.

Поред изложбеног и едукативног ова манифестација је имала и такмичарски карактер, такмичило се у припреми најукуснијег колача са медом. Награде су добиле  Сузана Стевановић, Милена Пауновић и Тијана Стевановић. Спонзор такмичења је било „Пчеларство Тасковић“.

Излагаче на манифестације „Лебанске вредне руке“ обишао је Иван Богдановић, Председник Привременог органа општине Лебане , разговарао са свима и захвалио што су узели учешће на овој манифестације. Председник удружења пчеалара „Јабланица“ је говорио о стању у пчеларству на територији Лебана, броју чанова удружења и СПОСА-а и броју кошница док је пчелар Тасковић истакао да је 6 пчелара  протекле године добиле кошнице са ројем од општине Лебане и на томе захвалио председнику, истакавши да је то одличан начин да млади добију прилику да почну да се баве пчеларством.

У разгвору са домаћицама које су презентовале вештине предења, припреме хране као некад, старинске употребне предмете и народну ношњу карактеристичну за овај крај,Иван Богдановић је  истакао значај очувања традиције и чувања од заборава ових одевних и других употребних предмета.

 

Посетиоци изложбе, радознали Лебанчани, су обилазили штандове по избору, пробали мед  и понешто купили. Изложбу су посетили и ђаци Лебанских основних школа са учитељицама и како нам је једна од учитељица рекла деца су била одушевљена, свуда су завиривали, радознало питали, разгледали старинске одевне предмете и учили како се некад радило. Радо су учествовали у квизу о пчелама а за све њих су били припремљени медни поклон пакетићи као и медењаци да се засладе,

Поред занатских производа место на штандовима су нашле и рукотворине, делови народне ношње, вредни стари ћилими, везени чаршави и пешкири, куварице, футарке,кецеље и јелече „преклопниче“, док је једна од пензионерки прела на кудељи, преслици, кучину за „пртено“ платно.

 

Одмах поред  могло је да су ужива у многобројним хекланим укрсним столњацима и „миљићима“ а крај њих се нашло и интегрално брашно тек самлевено у воденици на реци Шуманки. Међу пчеларима нашла се и једна дама која производи препарате од лековитог биља гајеног у еколошки чистој средини овог краја. Ту су се нашли и обућар и јувелир који већ више генерација негују свој занат.

 

Већи део трга заузели су пчелари. На штандовима су изложили разне врсте меда и других пчелињих производа који су се могли пробати али и купити. Пчелар Тасковић је посетиоцима представио неке своје производе као што су медени крем и медена алва.

Крај пчелара су били и столари , произвођачи кошница и других употребних предмета од дрвета и најпознатији прерађивач воска из Лесксовца, незаобилазни сарадници пчелара.

Марко  Денић, Директор Туристичке организације је излагачима захвалио на учешћу а медијима на подршци и уручио захвалнице.

Подели ово са пријатељима: