Хумани Бојничани – добровољно давање крви

У Бојнику су добровољни даваоци крви имали прилике да дају крв. Акција је организован у сарадњи Завода за трансфузију крви из Ниша и Црвеног крста из Бојника.

Крв се давала у холу Дома културе. У првих два сата крв је дало 15-так добровољних давалаца и прикупљено је 15 јединица крви и толико или мало више су организатори очекивали да прикупе до краја акције у 13 часова.

Многи запослени су паузу за доручак искористили да дођу и дају крв. Одзив је био добар. Највећи број давалаца крв је, до сада, дало више пута, а рекордер је господин Ивковић Предраг звани Драган.

 

Др. Милица Аранђеловић из Завода за трансфузију крви из Ниша је изјавила да је задвољна резултатима акције и да су залихе крви стабилне. Завод за трансфузију крви из Ниша, у склопу редовне акције прикупљања крви, долази два пута годишње у Бојник, а овакве акције су треутно једина могућност добровољним даваоцима да дају крв.

 Крв могу да дају становници старости од 18 до 65 година.Мушкарци могу дати крв 4 пута годишње са паузама од 3 месеца, а жене 3 пута са паузама од 4 месеца. Овог пута крв је дао и Предраг Ивковић-Драган, рекордер у давању крви. Крв даје од своје 19 године и ово му је 77 давање крви. Са жаљењем констатује да више неће моћи да даје крв јер ове године пуни 65 година и позива своје суграђане да крену његовим стопама јер, како каже, наших пет минута – живот значе.

 Др. Милица Аранђеловић је позвала све грађане који су здрави да дају крв и спасу некоме живот.

 

#krv #dobrovoljno #transfuzija #humanost #davaoc #bojnik

#крв #добровољно #трансфузија #хуманост #даваоц #Бојник

Подели ово са пријатељима: