Асфалтирањем улица до лепшег живота у селу

У Лебанским селима Ждеглово, Цекавица и Мало Војловце у циљу побољшања услова живота асфалтиране су улице.

У Ждеглову је асфалтирана улица Краља Милана у дужини од 592 метра, вредност радова  6,5 милиона рсд у склопу уговора о асфалтирању 16 улица који је потписан са фирмом Трејс.

 У Цекавици су асфалтиране 3 споредне улице, урађени ивичњаци и кишна канализација а у Малом Војловцу су завршени радови на главној саобраћајници која од центра села води ка периферији у правцу села Доње Врановце.

Вредност радова у ова два села је преко 14 милиона динара, дужина асфалтираних улица је 1,05км а у претходном периоду одрађено је око 2 километра пута:

Путеви ће се уређивати и у селима Шумане, Бошњаце и Коњино. За укупно 16 саобраћајница које ће бити асфалтиране у самом Лебану и селима Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре је определило 56 милиона динара а Лебане из свог буџета издваја 15 милиона динара. Укупно ће бити асфалтирано 4км улица и путева.

Села Ждеглово, Цекавица и Мало Војловце су густо насељена и асфалтирањем ових улица побољшан је квалитет живота великом броју мештана.

У коме год селу да поставимо питање мештанима шта је то важно за развој села, за бољи и лепши живот мештана чућемо да су то асфалтирање улица и приступних путева и изградња/санација мостова.

У селима у котлини, на обалама Јабланице, чији се мештани професионално баве интензивном производњом поврћа под пластеницима  битни су путеви и мостови због транспорта тона и тона поврћа које они производе до крајњег потрошача. Тешки камиони и шлепери су свакодневица на путевима до ових села па су потребни путеви којима ова возила могу да се крећу.

Мештани ових села имају још једну исто тако велику потребу а то су добри атарски путеви којима би лако до својих пластеника стизали и током јесењих и зимских месеци. Како рекоше у бављењу пољопривредом како то они чине нема зимског затишја а тоне и тоне поврћа  треба од пластеника транспортовати до откупљивача без обзира на стање на путу.

Веома су важни и канали за одвод атмосферских падавина како у самим селима тако и у пољу да се куће и пластеници неби нашли под водом. Када су у питању одводни канали довољно је да канал на само једном месту не буде проходан и да свима узводно створи проблем а поплављени пластеници значе велики финансијски губитак.

У селу Цекавица смо чули да их бедем на обали Јабланице добро штити али и да би требало пажљиво бринути о проходности речног корита  у циљу заштите од поплава како села тако и њива и пластеника од којих мештани живе.

У селима Доње Врановце и Мало Војловце родитељи малишана су онако иза камера питали да ли ће бити насут прилаз школи удаљеној од асфалта мање од 200м. Да подсетимо да у ова два села према последњем попису  сваки 5 становник има мање од 15 година.

 
 
 Чланак је урађен у оквиру пројекта “Оживљавање села у општини Лебане“ , који суфинансира општина Лебане, а реализује Радан Пуста Река портал. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.


Подели ово са пријатељима: