4. Видовданска вожња бицикала Бојник-Придворица 2024

Одржана је 4. Видовданска вожња бицикала, манифестација намењена породицама, младима али и свима осталима који воле рекреативну вожњу са циљем промовисања оваквог вида забаве али и очувања традиције и културе, сећања на Видовданске догађаје, Српске средњевековне владаре, витештво и витезове.

Окупљање и полазак су били испред Спортске хале у Бојнику а циљ крај цркве Св.Архангела Гаврила у Придворици. Возило се лагано да и малишани на својим бициклима могу да прате групу. Било је више од 30 учесника, углавном тинејџера и деце а неки су се придружили манифестацији у самој Придворици

Организатор манифестације је Туристичка организација Бојник у сарадњи са парохом Придворичким , Данилом Николићем, а генерални покровитељ као и увек општина Бојник. Учесници рекреативне вожње су на старту добили маркирне прслуке, чоколадицу и влашицу воде.

У културно-забавном делу програма учествовала је витешка дружина Светосавске витешке академије Лесковац која је  деци приказала борбу мачевима, а могли су да се опробају и у гађању луком и стрелом, чују причу о грбовима средњевековних витезова који су учествовали у Косовском боју, виде заставе Српских средњевековних великана…

О Видовдану са историјског аспекта деци је говорио Владимир Петковић, кустос народног музеја у Лесковцу.

Ивица Аранђеловић, директор Туристичке организације Бојник, је истакао да ова манифестација има за циљ неговање богате културноисторијске баштине заједно са здравим начином забаве и рекреације.

Забавили су се и најмлађи за које је организована ликовна радионица а они мало старији су учествовали у Видовданском квизу знања о Косовском боју, учили основе калиграфије а могли су и да покушају да пишу поруке користећи ове традиционалне технике писања.

Подели ово са пријатељима: