Литије и освећење моста у Бојнику 2024

Данас су у Бојнику ношене литије и освећен, освештан, је нови мост преко Пусте Реке. Литије су ношене од цркве Св.Николе, поред Спортске хале и преко новог моста  до Крста у центру Бојника и назад  до цркве.

Свечану литургију је служио архијерејски намесник Хаџи Иван Марковић у саслужењу јереја Данила Николића, Немање Младеновића, Душана Јанковић и Горана Корде. Ношење литија и слављење градске славе  Св. Тројица, Духови или Духовдан, у Бојнику постало је традиција.

Овог пута литија је ношена поред Спортске хале и преко новог моста. Архиерејски намесник Хаџи Иван Марковић је освештао мост а затим је настављен литијски ход  до крста у центру Бојника .

У свечаној литијској поворци био је и Небојша Ненадовић, председник општине Бојник са сарадницима, припадници Војске Србије, Полиције, ватрогасаца,директори установа…

Крај крста се свештенство са парохијанима помолило за  добробит и благостање  Бојника и мештана а затим је пресечен славски колач. Овогодишњи домаћин славе Драгише Ристић је предао славу Јелени Јанковић, домаћици славе за 2025-ту годину.

Пригодном беседом верницима се обратио архијерејски намесник Хаџи Иван Марковић, честитао градску славу, изразио задовољство што се у литијској поворци сваке године нађе све већи број верника, захвалио на подршци руководству општине Бојник и пожелео да наредних година у цркви и литијској поворци буде још више дечице.

Дан Св. Тројице, Духови или Духовдан је дан када је на Христове ученике сишао Дух Свети, чиме је завршено оснивање цркве и зато се сматра рођенданом Хришћанске цркве. Славе га сви Хришћани, а слави се 50-ти дан после Васкрса и 10-ти дан после Спасовдана. Народ верује да је то дан врло моћних енергија и зато се, на тај дан, моли за опрост грехова, здравље и напредак.

Подели ово са пријатељима: