Лебанске литије 2024

Лебане је прославило своју славу и литије свечаном литургијом, у храму „Усековање главе Светог Јована Крститеља“ и крсним ходом, ношењем литије, главном улицом до крста на излазу из града и назад до цркве. Свечану литургију је служио Намесник Јабланички Иван Марковић са свештенством  Лебанског храма и гостујућим свештеницима.

По завршетку литургије свечана поворка је кренула . На челу поворке ношени су крст, црквени барјак и иконе. За овим црквеним обележјима ишли су свештеници, припадници Војске Србије, Полиције и Ватрогасне јединице, представници власти и установа, а за њима у дугој колони народ. У овој свечаној колони био је велики број припадника Равногорског покрета који су са поносом носили иконе и друга црквена обележја.

Крај крста и записа свештеници су се помолили за добробит и благостање Лебана и Лебанчана, а целим путем су благосиљали народ . По повратку у цркву пресечен је славски колач, а затим је Намесник Јабланички, Иван Марковић честитао славу Лебану и Лебанчанима.

О саборности Српског народа, о литијама  и колико су битне за очување саборности Српског народа и српског идентитета говорио је у својој беседи Иван Марковић и поручио:

„Литијом смо освештали улице овог места са представницима свих сфера друштва да за све што радимо имамо помоћ Божју. Нека Гспод Бог подари свима нама слогу, мир и благостање и да се сваке године окупљамо у још већем броју. Амин.“

Крај ове свечаности су увеличала деца, ученици, који су припремили пригодан рецитал са својим вероучитељицама.

Ове године домаћин славе су биле две породице, породица Љиљане Варајић и Снежане Тројановић, а нови домаћин  славе је Драган Јовић са својом породицом. 

Литија или крсни ход  се славе у сваком селу и граду. Литије означавају рођендан цркве, окупљање народа на молитву, а током целе литије свештеници се моле за добробит и благостање Лебанчана, благосиљају и са народом певају.

#lebane #litije #crkva #лебане #литије #црква

 

Подели ово са пријатељима: