ВАСКРШЊА ТРАКТОРИЈАДА У БОЈНИЧКОМ СЕЛУ ПЛАВЦЕ

Свако село има своју традицију и своје обичаје па тако и село Плавце, у општини Бојник. Већ дуги низ година окупљају се мештани на православни празник Васкрс, да празнују и да се друже. Тај дан је Дан за породицу и пријатеље, а ово село је једна велика породица.

Сваког Васкрса окупе се мештани Плавца, дођу они који су се одселили, дођу рођаци и пријатељи, да прошетају селом, да буду заједно, да се друже и веселе, да се такмиче чије је јаје најјаче…

Са временом и обичаји се мењају па су тако мештани Плавца увели нови обичај да на Васкрс кроз цело село прођу на тракторима, уз музику, сирене,  шале и доскочице. На тракторима се нађу од најмлађих до најстаријих па се ту нашла и бака Ратка која има 83 године и тако већ 4-5 година.

У дугој колони нашло се око 30 трактора, а поред садашњих, некадашњих и будућих мештана и мештанки Плавца били су и пријатељи из околних села, Коњувца, Кацабаћа, Стубле…

Весела поворка трактора обишла је мештанима важна места у селу и зауставила се код цркве где су се такмичили чије је јаје најаче а затим дружили уз роштиљ, пиће и најбитније музику.

Ту код цркве смо чули старе да се хвале и захваљују за асфалтирање пута али и увођење оптичког интернета,  а од младих да су везани за Плавце и да ће доћи да живе овде, по завршетку школе, лепо звучи а шта ће бити време ће показати.

Бранислав Бранковић, председник МЗ захвалио је свима који су узели учешће у организацији тракторијаде али се још једном захвалио Председнику Вучићу и Председнику општине Ненадовићу за све што је у претходних неколико година урађено за село Плавце. Најновије је да је у село стигао брзи, оптички, интернет а од Председника Ненадовића су добили обећање да ће бити уређен пут до школе. Планови и жеље за наредни период говоре о великој бризи за младе. Желе да обнове сеоску чесму и изграде базен у селу да би се млади ту окупљали.

Да ову причу завршимо празничним поздравом Христос Васкресе – Ваистину Васкресе и пожелимо да још дуго година улицама Плавца пролазе дуге колоне трактора на овај дан, да на њима буде и младих и старих и да им се остваре жеље да уреде своје село и изграде базен.

Подели ово са пријатељима: