СОЛАРНА ЕЛЕКТРАНА У НОВОМ СЕЛУ КОД ЛЕБАНА

У Новом Селу крај Лебана у току је изградња прве соларне електране на подручју општине Лебане. Соларна електрана снаге 8MW се налази на површини од 9,2 хектара, састоји се од 16.218 соларна панела а производиће електричну енергију довољну за 2000 домаћинстава за потребе од годину дана. На годишњем нивоу електрана ће производити  12GWh.

Инвеститор и извођач радова је фирма „Terra solar“ a соларна електрана у Новом Селу је друга по величини изграђена на територији Републике Србије .

Поред електране у Лебану у плану је и изградња био-енергане која би радила на био масу која се одбацује, често и у реку Јабланицу, током производње поврћа. Овако произведена енергија би се кроз на пример осветљење враћала на поља.

О предностима коришћења зелене енергије разговарали смо са Мр Гораном Јовићем, Директором Регионалне Привредне коморе  за Јабланички и Пчињски управни округ

Мр Горан Јовић истиче да је тренутно у свету актуелна зелена, обновљива, енергија. Поред предности које има у циљу очувања природних ресурса зелена енергија је много јефтинија па на тај начин утиче на цену производа и конкурентност на тржишту.

Када о зеленој енергији говоримо у Јабланичком округу и општини Лебане морамо се осврнути и на електрификацију поља, савременију и јефтинију пластеничку производњу поврћа, пре свега парадајза и паприке. Лебанска села у котлини ка Лесковцу су са 4 милиона корена највећи произвођачи парадајза у Србији а села у Лесковачкој котлини су лидери у производњи паприке. Произвођачи теже да свој производ учине конкурентнијим на тржишту, производњу јефтинијом а потрошња енергије је велики део улагања у производњу здраве хране па ту зелена енергија долази до изражаја како кроз појефтињење производње тако и кроз очување природе.

 
 
 Чланак је урађен у оквиру пројекта “Оживљавање села у општини Лебане“ , који суфинансира општина Лебане, а реализује Радан Пуста Река портал. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.


Подели ово са пријатељима: