Радански сан – асфалтирање пута преко планине

Асфалтира се пут преко Радан планине. Радови су у току. Ради се на деоницама од Пролом Бање до Беговића гроба и даље до села Горњи Гајтан где се спаја са постојећим асфалтним путем ка Медвеђи.

Сваки човек има неки свој сан али сви који воле Радан планиу имају један заједнички сан – асфалтирање пута преко планине.

На паноима постављеним на почетку пута, близу цркве Лазарице, лако је видети да овај пут има централну тачку код Беговића гроба одакле се креће у три правца.

Деоница пута од Беговића гроба ка Пролом Бањи, дуга је 6км и савладава висинску разлику од 572мнв. Друга деоница која води ка селу Горњи Гајтан дуга је  5км а висинска разлика је 248м. Ово је прави планински пут, са успонима и серпентинама, на више места су урађени потпорни зидови.

Од извођача радова смо у неформалном разговору сазнали да се  тренутно ради први слој асфалта а да ће за око 20 дана бити урађен и други асфалтни слој и да се до тада неће радити на путном правцу поред Рипивода ка Бојнику.

Од  Беговића гроба до Рипивода је 2км и 187м висинске разлике али без великих успона. Пут је већ сада проширен, изнад Рипивода просто уклесан у стену и званично затворен за саобраћај.

Ова деоница је веома захтевна за извођаче радова. Пут пролази изнад самог водопада Рипиводе  изнад кога је стена у коју пут треба уклесати. Овај део територије је део Парка природе „Радан“ и то зона највишег нивоа заштите па се проширења пута мора радити уз максимално очување природе.

Водопад Рипиводе  је каскадног типа и висок око 40м па се бројни слапови преплићу и представљају један од бисера Радан планине. Од подножја водопада па до села Добра Вода и Ивање  пут води благим падинама  кроз густу шуму и недирнуту природу. Ова деоница је дуга 13км и добрим дело прати ток Пусте Реке. Пролази крај легендарне Раданске чесме и кроз подручје деливода.

Овај пут спаја много тога, спаја два региона, Јабланички и Топлички, спаја 5 општина Бојник, Лебане, Медвеђу, Куршумлију и Прокупље. Спаја и светски познате туристичке дестинације Царичин град, Justinijana Prima, и Ђавољу варош али и 4 драгуља међу туристичким дестинацијама Србије, Пролом, Куршумлијску, Луковску и Сијаринску бању.

Веома су велика очекивања од подстицајног утицаја овог пута на економски и туристички развој целог овог региона. О изградњи пута преко Радан планине и његовом значају говорили су на бројним скуповима Председник Републике Србије  Александар Вучић, премијерка Ана Брнабић, председници општина и представници региона. На једној од бројних џипијада говорили су о значају овог пута између осталих Горан Јовић, Директор Регионалне привредне коморе Јабланичког и Пчињског региона, Горан Цветановић градоначелник Лесковца, Иван Богдановић председник општине Лебане…

О значају овог пута за општину Бојник али и о изградњи новог планинарског дома у Доброј Води говорио је Небојша Ненадовић, председник општине Бојник, и додао да ће и макадамска деоница пута дуга 2-3км од Добре Воде до Магаша бити асфалтирана ангажовањем  руководства општине Бојник.

Први утицаји изградње овог пута на живот локалног становништва се већ виде. Многи власници обнављају своје домове, траже се плацеви за градњу али и цела домаћинства. Док неки  домаћини имају у плану изградњу етно села, регистацију туристичких домаћинстава други се радују могућности да продају добру домаћу радију и друге производе са својих газдинстава. У сваком случају сви ће лакше долазити до својих села и својих домова, многи пензионери ће лето проводити у свом селу а за њима долазиће и млађи, да их обиђу и проведу викенд или део одмора на планини.

Изградња овог пута је део активности Владе Републике Србије на подстицању равномерног регионалног развоја и један је од најбитнијих пројеката који утиче на скоро све остале. Тамо где постоји пут стићи ће инвестиције и раст економског потенцијала. Повезивање 4 Бање допринеће развоју туризма који је увек покретач развоја осталих грана привреде. Тамо где се привреда развија враћају се људи а то доприноси даљем развоју друштва и привреде и води у бољи живот.


 
 “ Пројекат “ ЈУГ НА МАПИ СРБИЈЕ “ , је суфинансиран из Буџета Републике Србије – Министарства информисања и телекомуникација, а реализује га Радан Пуста Река портал. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.“


Подели ово са пријатељима: