Радан – лек за душу и тело

Радан је планина која повезује 5 општина и кроз коју се гради нова жила куцавица, асфалтира макадамски пут преко планине који вишеструко скраћује  путовање. Велика су очекивања и наде у обнову и оживљавање целог краја, свих села на Радан планини а највише оних кроз која пут пролази.

Највипе се очекује од развоја туризма који са источне стране Радан планине скоро да и не постоји. Прелепих туристичких дестинација има у изобиљу али не и смештајних капацитета. Док општина Бојник припрема изградњу новог Планинарског дома пар мештана планирају реновирање или изградњу мањих смештајних капацитета у селима Добра вода и Ивање.

У свим планинским селима изражена је тенденција враћања пензионера у своје сеоске домове где као птице селице дођу с пролећа и одлазе ујесен да презиме у граду. Таква су и села Добра Вода и Ивање али Ивање поред сеоских засеока, махала, има и своје викенд насеље. Када је пре око 50 година изграђен први Дом на Радану, први туристички објекат, покренуо је изградњу викендица и сада их је око 30 а како је Радан планина проглашена Парком природе  тај број се неће много ни повећавати.

Разговарали смо са једним од пионира формирања овог викенд насеља и промоције здравог живота на Радан планини, са Мр.Др. Нинославом Стојановићем имунологом специјалистом клиничке фармакологије и његовом супругом, Ларисом Васиљевић Стојановић интернистом – кардиологом. Ова два еминентна стручњака део су чувене Лесковачке породице Табаци која је у Лесковцу већ 5 генерација а друга генерација Стојановића која сваки свој слободни тренутак проводи на Радан планини.

Србобран и Гордана, Нинослављеви родитељи, су 5-6 година обилазили ширу  околину Лесковца бирајући место на коме ће подићи свој дом за одмор. Изабрали су ово место и ту изградили своју викендицу али и научили млађе генерације у својој породици да воле и цене ово место, Радан планину и све оно што ту имају.Овде Стојановићи и сви који дођу уживају у еколошки изузетно чистој средини, нетакнутој природи, чистом ваздуху и чистој води.

Нинослав нам је испричао да су његови родитељи добар део свог животног века провели баш ту, док су радили викендима и на годишњем одмору а кад су се пензионисали ту су боравили од раног пролећа до касне јесени. Овде су одгајили двоје деце и петоро унучади, деца су цео свој летњи распуст проводила код деде и бабе на планини, а Нинослав и Лара додају да би волели да и они своје унуке науче да уживају у свему оном што Радан планина дарује а за сада возе и по 3 сата да би овде на планини провели  викенд и вратили се одморни и пуни благотворне Раданске енергије.

Због чега је ово место тако посебно, шта то Радан планина дарује овде – питали смо ова два еминентна лекара, стручњака за имунологију, и кардиологију и морамо признати да су нас изненадили одговором.

Простор села Добра Вода и Ивање на Радану  је попут Чиготе на Златибору. Има изузетно јак благотворни утицај на здравље свих који ту проведу макар само пар сати. Надморска висина од 800-900 метара одговара свима и здравима и болеснима, одраслима, старима али и деци до годину дана.Убрзава метаболизам, активира и делове плућа који се не користе на мањим надморским висинамама, чак и сама шетња путељцима и стазама на овом подручју је прави лек.

Постоји обележена стаза здравља дуга око 3-4 километара која води кроз богату Раданску шуму а цело подручје се налази на благим брежуљцима као створеним за дужу шетњу.

Овде у овој еколошки чистој средини и на овој надморској висини су идеални услови за висинске припреме спортиста, да брже и лакше стекну кондицију, али и за боравак деце школског узраста јер боравак на овој надморској висини нема контраиндикација па могу да бораве и деца са сметњама у дисању.

Овде је идеално и за све оне који треба да ојачају свој имунитет или да скину килограме, каже Др.Лара и додаје боравак и сама лагана шетња на овој надморској висини већ у првих неколико сати убрзавају метаболизам и чине чудо да се имунитет враћа а килограми падају а то је само мали делић онога што клима и планина на овом месту чине за човека.

Све ово што смо чули је разлог зашто је ово место као створено за развој туризма, рекреативног, спортског али и здравственог. Гледано из тог угла изградња новог Планинарског дома у Доброј Води је права ствар а надамо се и да ће  планови мештана за развој туризма ускоро почети да се остварују као и да ће власници имања обновити своје старе куће и сами проводити викенде и пензионерске дане на Радану и научити своје унуке да цене, воле и чувају сво благо које нам Радан дарује а дарује нам много како Др Стојановић рече Радан дарује лек за душу и тело.

 


“ Чланак је урађен у оквиру пројекта “ ПУСТОРЕЧКО СЕЛО “ , који суфинансира општина Бојник, а реализује Радан Пуста Река портал. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.“

Подели ово са пријатељима: