Пут око Брестовачког језера

Почела је изградња пута, који пратећи обалу језера, спаја две плаже, два села, две општине и два округа. Брестовачко језеро се налази у атарима села Горњи Брестовац, општина Бојник, у Јабланичком округу и села Бублица,општина Прокупље, Топлички округ. Овај пут је остварење жеља. не само мештана ова два села, већ и свих оних који ово језеро воле и посећују. Брестовачко-Бубличко језеро је једно од најлепших места за излете и камповање у широком кругу. На његовим обалама можете срести излетнике из Бојника,Прокупља,Лебана и Лесковца али и Ниша. Много је оних који дођу у своје село, свој завичај, проведу део годишњег одмора, да би уживали на језеру. О асфалтном путу око језера се говори већ годинама. Локалне самоуправе двеју Општина, Прокупља и Бојника, по жељама мештана, на иницијативу и уз велико ангажовање Председника Месне заједнице Бублица, Момира Савића, нашле су начин, у сарадњи са Предузећем „СрбијаШуме“, да се изгради пут од Бубличке плаже до бране у Брестовцу.

Туристички упосленици очекују већу посећеност и виде шансу за сеоски туризам у селима Бублица, Брестовац и Магаш, која су на његовим обалама. Ова оаза мира и лепоте природе постаје доступнија него до сада. Све чешће, на локалним путевима, подно Радан планине, срећемо организоване групице бициклиста, љубитеља вожње кроз природу. Сигурни смо да ће многима овај пут и језеро постати омиљена дестинација.

Језеро припада парку природе Радан. Његовом обалом иде граница друге и треће зоне заштите и управо ту гради се пут. Пут је дужине око 2 километра и ширине 5 метара и како су нам рекли прати обалу језера. Ми нисмо одолели изазову и теренским возилом смо кренули тек пробијеним делом пута до тренутног градилишта и снимили ове веште раднике и моћну машину на делу. Следи фаза израде канала и пропуста, насипање, ваљање… Овако настаје пут.

Једна окука, уз саму обалу, пружила нам је задовољство да уживамо у погледу на језеро, све до бране и Радан планине. Биће ту видиковац.

У разговору са Председником Месне Заједнице Бублица, Момиром Савићем сазнали смо да су „СрбијаШуме“ инвеститор на овом пројекту, а извођач радова „Савић МП Company“, из Дољевца. Дужина пута, кроз Бублички атар, је 1700 метара, а у Брестовачком делу треба урадити око 300 метара. Како рече Момир Савић,у контакту је са локалним самоуправама и председницима обеју општина и потребно је да Општина Бојник уради пројектну документацију за свој део пута. Срества су већ обезбеђена,само да се уради пројектна документација, зато господин Савић очекује да ће пут до краја године бити завршен. Више неће морати да се кружи десетак километара да би се стигло из Бублице у Брестовац и даље у Бојник. До сада је ова два села спајао само атарски пут, који вода сваке године уништи. Мештани се надају да ће, захваљујући новом путу, стићи туристи али да ће и откупљивачи пољопривредних производа лакше стизати до њих. Због удаљености Прокупља мештани Бублице и оближњег Житног Потока су окренути Бојнику. Деца из Житног потока иду у средњу школу у Бојнику, у Бојник се долази на пијацу да се купи или прода, ту се снабдева. Сада ће све то бити једноставније, лакше и лепше.

Подели ово са пријатељима: