Мијајлица – Берба грожђа

Крај је лета, ускоро ће јесен. Ми смо поново у винограду. У селу Мијајлица, на најнижим падинама. источне стране, Радан планине, у винограду Казимира Михајловића Бате данас је најважнији дан у години. Данас је берба грожђа. Целе године у винграду има посла, лоза се мора окопати, орезати, испрскати и све то на време.На време се морају припремити и посуде за прихват вина и комине. Бачве се квасе водом да задихтују,или модерно речено, орошавају. Задњих се дана подбирало грожђе, колико за јело, али и да би се проценила његова зрелост и одредио дан за бербу. Данас је тај дан, данас је берба грожђа. Окупили су се рођаци,пријатељи и комшије да оберу виноград.

Свака је година у винограду другачија па и принос. Ове године виноград није много понео али је зато грожђе здраво и изузетно слатко па ће вино бити јако и савршеног укуса. По томе је и познато чувено румено „Казимир вино“, од органски гајеног грожђа.

Подручје, источне стране, Радан планине је, због квалитета земљишта, положаја и броја сунчаних дана, савршено за воћарство и виноградарство. У нашем крају мало је винограда и свега неколико великих. Ми смо у једном, јединственом, винограду у крају,а таквих је мало у Србији. Овде се грожђе гаји по принципима органске производње и прави, врхунско, органско вино -„Казимир вино“. Виноград је површине око једног хектара и засађен је са три основне сорте грожђа , Прокупац, Вранац и Пловдина, а има и нешто мало, колико за јело, стоних сорти. Налази се на месту где на њега падају и задњи сунчеви зраци.

Позвали су нас да учествујемо у берби грожђа. Берба грожђа није само велики и важан посао, то је и светковина. Много је обичаја везаних за тај дан. Један од њих је да газдарица, ујутру, окити цвећем кола и трактор којим ће се грожђе превозити од винограда до подрума. Ту ће се грожђе, још истог дана, муљати. Некад су грожђе муљале младе девојке газећи га ногама. Данас тај посао обавља, много мање лепа и романтична, електрична муљача. Тако почиње процес производње вина.

Посао у винограду је, за ову годину, готов и то је разлог за славље. Време је да се уморни берачи одморе и окрепе храном и капљицом доброг пића и развеселе добром песмом.

Подели ово са пријатељима: