Mijajlica – Berba grožđa

Kraj je leta, uskoro će jesen. Mi smo ponovo u vinogradu. U selu Mijajlica, na najnižim padinama. istočne strane, Radan planine, u vinogradu Kazimira Mihajlovića Bate danas je najvažniji dan u godini. Danas je berba grožđa. Cele godine u vingradu ima posla, loza se mora okopati, orezati, isprskati i sve to na vreme.Na vreme se moraju pripremiti i posude za prihvat vina i komine. Bačve se kvase vodom da zadihtuju,ili moderno rečeno, orošavaju. Zadnjih se dana podbiralo grožđe, koliko za jelo, ali i da bi se procenila njegova zrelost i odredio dan za berbu. Danas je taj dan, danas je berba grožđa. Okupili su se rođaci,prijatelji i komšije da oberu vinograd.

Svaka je godina u vinogradu drugačija pa i prinos. Ove godine vinograd nije mnogo poneo ali je zato grožđe zdravo i izuzetno slatko pa će vino biti jako i savršenog ukusa. Po tome je i poznato čuveno rumeno „Kazimir vino“, od organski gajenog grožđa.

Područje, istočne strane, Radan planine je, zbog kvaliteta zemljišta, položaja i broja sunčanih dana, savršeno za voćarstvo i vinogradarstvo. U našem kraju malo je vinograda i svega nekoliko velikih. Mi smo u jednom, jedinstvenom, vinogradu u kraju,a takvih je malo u Srbiji. Ovde se grožđe gaji po principima organske proizvodnje i pravi, vrhunsko, organsko vino -„Kazimir vino“. Vinograd je površine oko jednog hektara i zasađen je sa tri osnovne sorte grožđa , Prokupac, Vranac i Plovdina, a ima i nešto malo, koliko za jelo, stonih sorti. Nalazi se na mestu gde na njega padaju i zadnji sunčevi zraci.

Pozvali su nas da učestvujemo u berbi grožđa. Berba grožđa nije samo veliki i važan posao, to je i svetkovina. Mnogo je običaja vezanih za taj dan. Jedan od njih je da gazdarica, ujutru, okiti cvećem kola i traktor kojim će se grožđe prevoziti od vinograda do podruma. Tu će se grožđe, još istog dana, muljati. Nekad su grožđe muljale mlade devojke gazeći ga nogama. Danas taj posao obavlja, mnogo manje lepa i romantična, električna muljača. Tako počinje proces proizvodnje vina.

Posao u vinogradu je, za ovu godinu, gotov i to je razlog za slavlje. Vreme je da se umorni berači odmore i okrepe hranom i kapljicom dobrog pića i razvesele dobrom pesmom.

Podeli ovo sa prijateljima: