Литије у Бојнику 2023

Данас су у Бојнику ношене литије, од цркве Св.Николе, до Крста у центру Бојника и назад до цркве. Ношење литија и слављење градске славе  Св. Тројица, Духови или Духовдан, у Бојнику постало је традиција.  Лоше време са честим кишама данима  многе  вернике је задржало код куће али су се ипак многи окупили да заједнички пронесу литију кроз Бојник .

Свечану литургију је служио јереј Душан Јанковић, уз саслужење јереја Немање Младеновића и јереја Горана Корде. После свечане литургије, улицама Бојника, кренула је литија. Литија је ношена од цркве Св. Николе до Крста у центру Бојника где се свештенство са парохијанима помолило за  добробит и благостање  Бојника и мештана. У свечаној литијској поворци био је и Небојша Ненадовић, председник општине Бојник са сарадницима.

Пригодном беседом верницима се обратио јереј Душан Јанковић, честитао славу и говорио Бојничанима о потреби за заједништвом нарочито у овим временима. „Ако верујемо у бога,чега се плашимо, а ако неверујемо, чему се надамо“ подсетио је присутне јереј Душан и истакао да је у овим временима битно  посветити пажњу младима као и да се човек цени а дете васпитава делом а не речима.

 

 

Дан Св. Тројице, Духови или Духовдан је дан када је на Христове ученике сишао Дух Свети, чиме је завршено оснивање цркве и зато се сматра рођенданом Хришћанске цркве. Славе га сви Хришћани, а слави се 50-ти дан после Васкрса и 10-ти дан после Спасовдана. Народ верује да је то дан врло моћних енергија и зато се, на тај дан, моли за опрост грехова, здравље и напредак.

Подели ово са пријатељима: