ЦЕНТАР ЗА ПОСЕТИОЦЕ „ЦАРИЧИН ГРАД“

Крај самог археолошког локалитета Justinijana Prima/ Царичин град гради се нови савремени центар за посетиоце. У току су бетонско-армирачким радовима а сви радови ове фазе, комплетна бетонска конструкција треба да буде  завршена до Митровдана, до Дана општине Лебане, уколико метеоролошки услови дозволе.

Радове су на самом почетку обишли премијерка Ана Брнабић и Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић. Том приликом премијерка Ана Брнабић је истакла да ће држава наставити да подржава овакве пројекте мањих места, јер су они од невероватног значаја.

„Надам се да ће деца остајати у овим крајевима. Ово место има потенцијала, али је важно да држава уложи новац и омогући радна места“ истакла је премијерка додавши да је грешка што у локалитет Царичин град није улагано преко 100 година.

Министар Весић је истакао да пројекат Центар за посетиоце за који је министарство определило 194 милиона динара може покретнути низ других пројеката. Циљ ових пројеката интегралног развоје региона и општине Лебане је развој туризма и очување културне баштине и промене на боље живота локалног становништва.

Министар Весић је нагласио и да ће овакви и слични пројекти интегалног развоја имати подршку државе али и да Премијерка Брнабић даје подршку овим пројектима и у следећем буџету.

Радове је обишао и Иван Богдановић, Председник општине Лебане, и том приликом говорио о будућем центру за посетиоце.

Овај савремени објекат за посетиоце који ће бити поред постојећег објекта „Теодора“ и у близини Царичиног града, по плану би требало да буде опремљен најсавременијом опремом за презентацију о самом локалитету Царичин град.

„Радом на овом пројекту, потенцијалним стављањем Царичиног Града на листу UNESCO заштите, и дефинитивно путем преко Радан планине и спајањем Јабланичког и Топличког округа доказује се да Влада Републике Србије брине подједнако о свим локалним самоуправама и тежи равномерном развоју“  истакао  је председник општине Лебане Иван Богдановић.

Овај савремени објекат, какав јединствени археолошки локалитетJustinijana Prima/ Царичин град заслужује, је намењен посетиоцима. Најзанимљивија је сала за презентацију где ће посетиоци моћи да се информишу о самом археолошком локалитету, погледају 3Д презентацију како је изгледала Justinijana Prima али и визуелно прошетају овим древним Царским градом и упознају начин живота људи тог времена користећи паметне табле, 3Д наочаре и друге иновативне методе које ће им бити доступне у овој савремено опремљеној сали.

Радове изводи  фирма ДХЦ Инжењеринг из Београда а шеф градилишта Дарко Ивановић нам је потврдио да радови теку планираном динамиком и да сада раде на бетонско-армирачким радовима. Тренутно бетонирају подну плочу објекта и паралелно раде на паркингу, на партерном уређењу простора.“ Пројекат “ ЈУГ НА МАПИ СРБИЈЕ “ , је суфинансиран из Буџета Републике Србије – Министарства информисања и телекомуникација, а реализује га Радан Пуста Река портал. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.“


Подели ово са пријатељима: