17. Фебруар у Бојнику обележен уз највише државне почасти

Сваке године се у Бојнику 17.Фебруара  на комеморативном скупу ода почаст стрељанима у Другом Светском рату. Жртава се сете потомци, мештани али и многи који живе широм Србије а пореклом су одавде. Ове године сенима стрељаних поклонили су се уз највише државне почасти.

Дирнути указаном чашћу мештани Бојника и Драговца али и целе Бојничке општине су се окупили у великом броју. Док је чело колоне на коме су се налазили Војни оркестар и Јединица за почасти Војске Србије стизало до Спомен гробља крај колоне је напуштао центар Бојника. У дугој колони поред званичника Републике Србије, Руководства општине Бојник, црквених великодостојника, представника Војске Србије, потомака страдалих и мештана нашли су се представници борачких организација бораца из свих ратова и целе Србије.

Прошло је 82 године од стрељања недужног народа Бојника и Драговца када су, у једном дану, Бугарски фашисти убили  више од 500 мештана, понајвише жена и деце, старих и немоћних људи. Према историјским подацима то је било око 90% становништва насеља Бојник и Драговац, а међу стрељанима је било и око 90-торо деце, многа  још увек у наручју мајки. Због односа броја становника и броја стрељаних Бојник и Драговац су међу неколико највише пострадалих од фашиста у Другом Светском рату.

Од ове године обележавање 17. Фебруара је државна церемонија којој је у име Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања присуствовао државни секретар проф. др Дејан Антић.

Парастос жртвама служио је Владика Нишки Арсеније уз саслужење бројног свештенства, намесника Јабланичког Ивана Марковића и локалног пароха Протојереја Данила Николића.

Минутом ћутања одата је пошта стрељанима, химну Боже правде интонирао је оркестар Војске Србије. Почасним поздравом коменморативну свечаност су увеличали  Војни оркестар и Вод за почасти Војске Србије.

Венац је положио Проф.Др. Дејан Антић, државни секретар, у име Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Венце су положили делегација Команде трећег центра за обуку Војске Србије из Лесковца, потомци страдалих жртава и представници МЗ Бојник и Драговац, начелник Јабланичког управног округа, делегација општие Бојник на челу са Небојшом Ненадовићем, начелници других управних округа, делегације и представници градова и општина, удружења грађана, борачке организације из целе Србије и други гости.

Коменморативна свечаност је увеличана и пригодним културноуметничким програмом. Дејан Стојановић, заменик председника општине Бојник прочитао је Повељу живих, заклетву живих да ће заувек памтити жртве Крвавог 17. Фебруара.

Проф. др Дејан Антић, историчар и државни секретар, говорио је о историјском значају и величини страдања Бојничана и Драговчана.

Зорана Јовановић, студенткиња и мештанка Бојника, говорила је стихове великог пријатеља Бојника и поштоваоца жртава овог страдања, Милоша Милошевића Шике. Стихове су говорили и Стахиња Михајловић и Ива Милошевић ученици С.Т.Ш. „Бошко Крстић“ из Бојника.

Свечаност је увеличао Гуслар из Медвеће, Радослав Додеровић који је уз звуке гусала овековечио жртве Бугарског терора у Пусторечком крају.

На крају свечаности Ивица Стојановић је отпевао „Ово је Србија“.

Подели ово са пријатељима: