ЗЛАТНИ КОТЛИЋ БОЈНИКА 2023

Овог викенда је у Бојнику, испред Спортске хале, одржана по 8 пут манифестација „Златни котлић Бојника“. Манифестација је такмичарско-забавног карактера а такмичило се чак 29 екипа из  Бојника, околине али и удаљених места али је још већи био број посетилаца који су дошли да се друже и уживају. Такмичило се у две дисциплине, припреми рибље чорбе и Раданског гулаша.

Организатор манифестације је Туристичка Организација Бојник а генерални покровитељ Општина Бојник. Организатори су свим учесницима уручили захвалнице а за по 3 најбоље пласиране екипе у обе категорије обезбедили и награде. Прва нагрда је била прохромски ражањ на акумулатор, друга награда котлић а трећа плински горионик.

Међу такмичарима је као и прошле године било екипа удружења бораца из скоро целе Србије али и  екипа сачињених од планинара и других који воле овај крај и Радан планину и то из целог региона.

Неке екипе учествују сада ваћ традиционално као што је С.Т.Ш. „Бошко Крстић“. Ту екипу чине ђаци и професори  заједно а у неформалном такмичењу ко ће боље украсити јело однесу победу.

Ове године је био већи број пријављених екипа него до сада али је, по речима учесника, много битније од самих награда било учествовање на такмичењу и само дружење. Да су њихове речи искрене говори и то што је на сваком кораку било шале и весеља,  а добар део дана, на пространом паркингу, играло се коло. Млађи и старији, домаћини и гости, као да су се такмичили  ко ће лепше да заигра.

Стручни жири је и ове године имао лак посао око избора најбоље рибље чорбе али врло тежак у избору најбољег гулаша. Овде се спремало по старинским рецептима, али и по ловачким, у много гулаша је било месо дивљачи и печурке. Екипе су могле да се определе да ли ће спремати гулаш, чорбу или оба јела.

Жири је  оцењујући ко је најбољи узео у обзир изглед, укус, структуру меса и коришћење зачина и донео одлуку да у категорији Рибља чорба треће место заузме екипа Васа Кацабаћ, друго место је припало екипи Обреновац, док је победила екипа Гастро момци Лесковца.

У категорији Радански гулаш треће место припало је Удружењу бораца Србије из Ниша. друго екипи  Организације бораца ветерана рата од 1991. до 1999. из Лесковца, а прво место заузела је екипа планинарског друштва „Змај са Радана“. Победницима су уручене вредне награде.

Манифестација „Златни котлић Бојника“ је Бојник већ поставила на туристичку мапу Србије. Траје већ 8 година и сваке године буде све већи број екипа које се такмиче али и пријатеља и посетилаца који дођу да се друже, веселе и уживају у добром залогају.

 


“ Чланак је урађен у оквиру пројекта “ Бојник на мапи Србије “ , који суфинансира општина Бојник, а реализује Радан Пуста Река портал. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.“

Подели ово са пријатељима: