ШТА СЕ КУВА У МОМ СЕЛУ -БОЈНИЧКО ЛЕТО

У оквиру манифестације „Бојничко лето“, трећег дана манифестације одржано је такичење под називом „Шта се кува у мом селу“.  Учесици су се такмичили у две категорије , најукуснији залогај и најлепше аранжиран сто. Учествовало је шест  екипа, од којих је свака представљала по једну МЗ, једно село, а то су екипе Коњувце, Мала Црквица, Велика Црквица, Оране, Драговац и Придворица. Припремана су и презентована старинска јела и пића из овог краја.

Традиција овог такмичења је дуга али је ове године доживела малу промену. До сада су излагале и такмичиле се домаћице појединачно а често је гостовала и ТО Лебане а ове године је такмичење постало екипно и то свака екипа је представљала своје село.

Жири је имао врло тежак задатак и одлучивале су нијансе. У категорији најукуснији залогај победила је екипа из Драговца док је најбоље презентовала храну екипа Велике Црквице.

Све екипе су добиле симболичне поклон ваучере.

 

Од  Вучковић Катарине из екипе Драговца смо чули да су се домаћице организовале и за мало времена договориле и припремиле старинске слане и слатке ђаконије, углавном од  намирница из сопствених домаћинстава, па би се могло рећи да њихова трпеза није била само старинска већ и органска јер су намирнице, воће, поврће и месо произведени за сопствене потребе.

Екипа Велике Црквице је презентовала једну старинску славску трпезу на којој је највећу пажњу привукла домаћа  спржа послужена у срцу од паприка пуњених сиром.

 

 

 

Ивица Здравковић, председник жирија је истакао да је жири овог пута имао тежак задатак да изабере најбољег међу одличнима. Упоредио је ово такмичење са такмичењем у Нишу, рекавши да би се овако припремљеним и аранжираним јелима могао поносити и велики град попут Ниша. Истакао је да је кухиња једна од карактеристика једне нације и региона, да је гастро туризам веома развијен а Србија позната по добром залогају, па је веома битно сачувати од заборава старинска јела која се не спремају на неком другом месту и прави су гастро печат једног краја.

 

 

 

Оно што је за Италијанску кухињу Пица за Српску кухињу су Карађорђева шницла и , веровали или не, Лесковачка мућкалица, каже Ивица Здравковић професор кулинарства и учесник многих гастрономских такмичења.

Подели ово са пријатељима: