СПОРТСКИ ДАН У МАЈКОВЦУ

У селу Мајковац мештани и Спортски савез општине Бојник организовали су Спортски дан на теренима у центру села. У Мајковцу су се окупили скоро сви , из кућа је било и по 3 генерације, а Спортски савез је довео спортисте, љубитеље природе и планине, да се друже и такмиче.

Мајковац је мало село тик испод врха Радан планине. Има мало становника који су ту преко целе године али лети је друга прича. Лети је већина кућа отворена, ту су старији, унуци код њих проводе летњи распуст, док  запослени ту долазе викендом.

Мајковчани су врло вредни и организовани па су тако сопственим радом и сопственим средствима веома лепо уредили центар свог села. Када се договоре на тај дан се обавезно окупе сви који су слободни и прихвате се посла и тако од малих ногу. Мајковац већ скоро пола века има базен, чак пре Лесковца, има ограђен терен за мали фудбал, у цетру села је лепо уређен простор око спомен чесме а ту је и крст. Улазећи у село проћи ћете поред великог натписа „Мајковац“ а у центру ће вас дочеакати порука добродошлице и заставе Мајковца, као да сте у неком туристичком центру.

Ове године, као и претходних, су вредно радили. Стару воденицу крај базена су претворили у лепу свлачионицу, изградили мост љубави преко речице а у сарадњи са Спортским савезом изградили терен за баскет.

Дејан Арсић, председник Спортског савеза, има само речи хвале за домаћине и наглашава да могу бити само пример за остала села. Истиче да су за кошаркашки терен и кош обезбедили само средства док су мештани сопственим рукама урадили све потребне послове да изграде терен и постане кош тако да мали терен буде репрезентативан. У плану за следећу годину  је и изградња терена за одбојку.

Мајковчани су се показали као вредни и гостољубиви домаћини. Од раног јутра заједно са представницима Спортског савеза, пекли су прасе и роштиљ, доносили столове и клупе, ту је било и озвучење, простор наравно лепо покошен, сто за стони тенис постављен крај кошаркашког игралишта, уређен простор за паркирање више возила, а пиће хлађено у бурићима са хладном Мајковачком водом.

На све стране су била лица украшена осмехом, док су се обављали послови радовало се, веселило, певало и играло а и време је било наклоњено. Док је у Бојнику било око 36-37 степени овде је било пријатних 32-33 а у хладу и мање, па су сви и у томе уживали.

Такмичење су на изненађење гостију отвориле две даме од 64-65 година такмичећи се у трчању, следила је дечја трка а затим су се пријављене екипе такмичиле у стоном тенису и кошарци. Навијало се бурно и весело, радовало поену и победи а док су се пријављени такамичили на терену за мали фудбал забављало се одбојком. Крај спортског дана је био резервисан за фудбалске утакмице. Пехаре су братски поделили, у две дисциплине су победили гости а у друге две домаћини. Овде је од победе било много важније само такмичење и дружење.

Дан се наставио уз богат сто пун ића и пића,  музику и плес, дечју игру, шале и несташлуке.

Спортским даном и дружењем били су задовољни и домаћини, Мајковчани, али и бројни гости и пожелели да ово дружење постане традиционално и да се поново окупе на спортском дану и наредне године а у овој години  окупиће се и на сеоским спортским играма где ће бити домаћини такмичења села Бојника у припреми хране по старинским рецептима у циљу очувања локалне традиције и оживљавања села а у другом делу такмичења гостоваће у селу Горње Бријање где ће се такмичити у више спортских дисциплина.

Село Мајковац и Мајковчани имају изграђену врло јаку заједницу, они су једна породица. Заједно су онолико колико им пословне обавезе дозвољавају а у Мајковцу су за себе и своје породице али и своје пријатеље и госте уредили центар села. Ту су чесма са водом за пиће по коју долазе и из Бојника, на платоу поред чесме је крст, поред њега се виоре заставе Мајковца а ту је и порука добродошлице путнику намернику. Изнад чесме је надстрешница да се могу дружити и кад киша пада или пече сунце. Између пута и реке је травнати спортски терен са жичаном оградом и трибинама. До базена, свлачионице и кошаркашког терена можета старим каменим мостом  којим пролазе аутомобили али и романтичним пешачким мостићем који су ове године изградили. Ту је и терен за баскет изграђен у сарадњи мештана и Спортског савеза општине Бојник. Поред моста уредили су простор за паркирање аутомобила, њихово гробље је увек уредно а крај гробља је и мали паркинг,  да паркирана кола не ометају саобраћај на локалном путу а ту су и путокази са именима махала али и поштански сандучићи.

Колико инфраструктура значи, пре свега млађима, говоре речи унуке једног мештанина која живи у иностранству али је за ову прилику допутовала и била изненађена колико је Мајковац уређен, као да је неки мали локални туристички центар и себи и својима обећала да ће сваке године део одмора проводити баш ту у Мајковцу.


“ Чланак је урађен у оквиру пројекта “ ПУСТОРЕЧКО СЕЛО “ , који суфинансира општина Бојник, а реализује Радан Пуста Река портал. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.“

Подели ово са пријатељима: