ПРВИ ДАНИ МЕДА У БОЈНИКУ

По први пут је, у Бојнику, одржана пчеларска манифестација „Дани меда“. У центру Бојника, у школском парку, окупили су се пчелари из Пчеларског удружења „Бојник“ и изложили своје производе. Манифестација „Дани меда“ је, на свом првом кораку, добила подршку , организовали су је, сарађујући, Пчеларско удружење и туристичка организација.

Дане меда је отворио Председник Општине Бојник, Небојша Ненадовић. Пожелео је пчеларима много успеха у будућем раду и обавестио их је о договору о сарадњи са Општином Ранковце, из Северне Македоније. У овај програм је ушло и дружење пчелара Бојника и Ранковца. Нагласио је да је локална самоуправа ту да субвенцијама и донацијама пружи подршку све бројнијој пчеларској заједници. Пчеларима се обратио и Саша Цакић, помоћник председника општинеза развој пољопривреде. Изнео је статистичке податке који указују на експанзију пчеларства на територији Бојника, 2012. године било је свега 159 кошница док је данас овде 2500 кошница. У текућој години је за пчеларство било издвојено милион динара, а за следећу је износ за развој пчеларства још већи. Пчеларе је поздравио и Председник удружења пчелара Радован Стаменковић. Захвалио се свима што су својим присуством увеличали догађај и говорио о проблемима у пчеларству. Нагласио је да је ова година изузетно тешка због, за пчеле, лоших временских услова и да је пчеларима донела само нове ројеве које је требало спасити и одржати за наредну сезону.

На овом сајму нашли су се пчелари али и сви други љубитељи пчела и њихових производа. Искористили су пролику, не само да пробају, већ и да купе изложене производе по повољнијим ценама. Асортиман производа је био јако велики. Ту је било багремовог, ливадског,шумског меда меда у саћу, врцаног,ушећереног меда, меда са орасима, са сувим воћем, па и са кикирикијем, прополис капи… Нашла се ту и домаћа ракија, шљивовица, јабуковача,крушковача, али и дудовача и медовача, слатка ракија са медом коју су некада пиле даме. У овом су дружењу уживали излагачи, пчелари, али и бројни посетиоци. Сви су се засладили медом, а неки окрепили и ракијом. Највише су ипак уживала деца, која су долазећи у школу пробала мед са штандова.

Подели ово са пријатељима: