ПОМОЋ У ХРАНИ ЗА ИЗБЕГЛИЦЕ И ИНТЕРНО РАСЕЉЕНЕ У БОЈНИКУ

Данас је  у Палати правде са Комесаријатом за избеглице и миграције  закључен уговор за помоћ најугроженијим породицама избеглих и интерно расељених лица.

Уговоре је уручила Душица Поповић, Помоћник комесара за избеглице и миграције Републике Србије. Потписано је 85 уговора са 55 јединица локалне самоуправе међу којима је и општина Бојник. Циљ је помоћи најугроженијим породицама избеглица и интерно расељенх лица. Комесаријат за избеглице и миграције је определио 160.972.500 динара којима ће се, заједно са учешћем ЈЛС, обезбедити 700 грантова.

 Укупна вреднос помоћи за лица која живе на територији општине Бојник  је 174000  динара а средства су намењених за набавлу хране. Помоћ ће примити укупно 29 породица.-за наш портал је изјавио Дејан Стојановић испред локалне самоуправе Бојник.

Душица Поповић  истиче: У складу са Јавним позивима за јединице локалне самоуправе у Републици Србији Комесаријат за избеглице и миграције је у овој години определио средства за покретање и развој доходовних активности намењених интерно расељеним лицима, те данас уручујемо уговоре са 41 јединицом локалне самоуправе. За ове намене додељена су средства у износу од 72.472.500 динара, док јединице локалне самоуправе  учествују са 6.027.500 динара, те ћемо заједно обезбедити грантове за унапређење и развој доходовних активности за 314 породица интерно расељених лица. Обезбедили смо и средства за економско оснаживање породица избеглица, што подразумева прибављање мањих пољопривредних машина и опреме или основног стада за започињање пољопривредне делатности или алата и опреме за обављање занатских услуга,  те данас потписујемо уговоре са 44  јединице локалне самоуправе, а доделили смо 88.500.000 динара док јединице локалне смоуправе учествују са 8.000.000 динара. Овим средствима обезбедићемо грантове за 386 породица избеглица.  Захваљујемо се свим  јединицама локалних самоуправа које су препознале значај ових јавних позива и определили сопствена средства за учешће, јер је и ова врста помоћи веома значајна за наше кориснике. Комесаријат ће и у наредној години расписивати јавне позиве и надамо се наставку успешне сарадње које имамо са јединицама локалних смаоуправа, рекла је Душица Поповић.

Поред наведених средстава, из буџета Републике Србије за 2023. годину додељено је и 210 милиона динара намењених за стамбено збрињавање породица избеглица као и 220 милиона динара за стамбено збрињавање породица интерно расељених лица.

У протеклих годину дана Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије  је  путем Регионално стамбеног пројекта и буџетских средства доделио 907 стамбених решења,  120 пакета грађевинског материјала, 15 монтажних кућа, 53 сеоских кућа, 719 станова, укупно је скоро 2000 породица је помогнуто, што је скоро 6000 лица.

Подели ово са пријатељима: