Миљко Шљивић – Пролеће у пчелињаку – Предавање

Удружење пчелара  „Јабланица“ из Лебана је организовало предавање за пчеларе са темом „Радови на пролећном развоју пчелињих друштава“, предавао је Миљко Шљивић из околине Крушевца.

Предавање је одржано у холу Дома културе у Лебану. Господин Шљивић је био дугогодишњи председник СПОС-а и аутор је многих стручних књига, брошура и чланака о пчеларењу, а и сам пчелари са великим бројем кошница.

Предавању у Лебану су поред пчелара из самог Лебана присуствовали и пчелари из Медвеђе и Бојника. Предавач Миљко Шљивић је пчеларима говорио о свему оном што у пролеће припремајући друштва за багремову пашу треба урадити и на шта треба обратити пажњу, који су најчешћи проблеми и како препознати шта се десило у кошници, представио је фазе развоја пчеле…

Своје предавање је ипак почео говорећи о припреми пчела за зиму, прехрани пчелињих друштава и одбрани од варое, као најбитнијима да би пчелиње заједнице на пролеће биле јаке и донеле доста меда.

 Указао је на најчешће грешке, представио научна али и искуствена објашњења, дао практичне савете, пре свега како и када прехрањивати пчелиња друштва и када одстрањивати вароу да би се следеће године добио максимум по кошници и друштво одржало јаким. На крају свог предавања одговарао је на питања пчелара.

Подели ово са пријатељима: