Драгоје и Мира – пензионерски дани у Доброј Води

Драгоје и Мира Младеновић проводе своје пензионерске дане у селу Добра Вода на Радан планини. Прославили су 55 година срећног брака, имају два сина, снаје које су им као ћерке, унуке које обожавају и медену праунуку. Воле Радан и Добру воду, мир и тишину, пространство и чистоту природе, воле пролеће и јесен, лето и зиму на Радан планини, ту им је лепо. Недостаје им, како кажу, само једно њихова породица.

Живот у планинском селу заменили су животом у граду, да би се деца школовала. Мира се касно запослила и рано остала без посла због затварања фирме али деца су одрасла у добре људе и створили своје породице. За синове каже да су тако добри да не жали што није имала ћерке, а снаје воли као да су њене ћерке.Имају унуке који им недостају и праунуку за коју каже да је слатка као мед.

По Драгојевом одласку у пензију вратили су се на Радан оланину да ту живе. Више нису гајили стоку али су наставили да се баве воћарством. Од воћа имају све од ране трешње до шљива и крушки за ракију  а у башти не рађа се једино паприка, све остало што би  посадили рађало је добро.

Проживели су леп пензионерски живот у Доброј води али године иду и болести пристижу. Драгоје и Мира више не могу да возе свој ауто а аутобуса нема, још увек могу сами да се старају о себи у кући али за све остало зависе од других. Ипак остају на планини и срећни су због тога јер како Драгоје рече град није за старије људе, тамо се само троши готовина а пензија мала. Мира додаје да је ту на планини најлепше.

Обрадовали су се вести да се већ ради на асфалтирању пута преко Радан планине који пролази  десетак метара од њиховог дворишта. До Добре Воде је три прилазна пута, из Ивања, од Магаша и преко Радана али је бар део пута макадамски и тежак за ниске, градске аутомобиле па се зато Мира и Драгоје али и све њихове комшије радују  јер ће породице лакше да их посећују. Синови и унуци раде па им није лако организовати се и доћи у Суботу поподне право са посла а вратити се већ сутрадан за Београд. Колико год да брину о родитељима и сами су у шестој деценији живота али се организују и једном месечно неко дође да их обиђе а годишњи одмор наравно проводе ту на Радану. Сада ће кад дођу на одмор моћи да оду до неке од бања, како Мира рече од њихове куће до Пролом Бање је 19км а до Бојника 20км а добрим путем ни Сијаринска није далеко.

Сада Мира и Драгоје проводе у Доброј Води од пролећа до касне јесени и чекају дан кад ће старији син у пензију јер синови и снаје планирају да по одласку у пензију дођу у Добру Воду на Радан планину да живе и уживају у својим пензионерским данима. Овде имају комшије до којих су се некада шетали. Поред њихове ту је још 2-3 куће, двориште до дворишта а остале су удаљене од 200м-1200м па је то за њих била некада лепа шетња а сада се радују кад неко сврати у њихов дом а сваки долазак геранто домаћица је права радост јер имају са ким да попричају и донесу кућне потрепштине.

Зиму ће провести у граду са породицом која им остатак године једино недостаје али кад се млади увече заседе са пријатељима недостајаће им преко потребан мир који имају у Доброј Води а кад смог почне да их гуши сетиће се чистог планинског ваздуха и чекати пролеће да се врате у своје село.

Мира и Драгоје су типичан пример како стари живе у својим позним годинама. Не жале се на своје болести које живот у планинском рају Радан планине многима чини лакшим, јача њихов имунитет и олакшава старост. Свесни су да њихови потомци, који живе у граду, не могу довољно да им помогну па су зато срећни због сваке посете геранто домаћица. Не траже градски водовод, било би прескупо тако далеко водити воду за мали број становника. Од животног значаја за њих су аутобус, добар пут, струја и сигнал мобилне телефоније јер телевизија, интернет и телефонски разговори олакшавају усамљеност и што је најбитније омогућавају да позову помоћ ако затреба а аутобусом могу и сами да оду до лекара, продавнице и апотеке.+

 


“ Чланак је урађен у оквиру пројекта “ ПУСТОРЕЧКО СЕЛО “ , који суфинансира општина Бојник, а реализује Радан Пуста Река портал. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.“

Подели ово са пријатељима: