ЧИКА МИЋА НА ДАНИМА МЕДА У БОЈНИКУ

На манифестацији „Дани меда“ у Бојнику пронашли смо међу излагачима једног од најстаријих пчелара  са ове територије уједно и почасног председника Удружења пчелара „Бојник“.

Са Станимировић Миодрагом, чика Мићом, разговарали смо о томе каква је ова година била за пчеларе и сазнали да после пар лоших за редом ова је била добра. Просечан принос по кошници ове године је био 10-так килограма меда.

Питали смо  да ли је било проблема са тровањем пчела и дознали да мудра старина има решење и за тај проблем, своје комшије воћаре „запчелари“ па кад имају своје пчеле схвате боље проблем и више воде рачуна о томе када ће прскати своје воће. Чувајући своје пчеле чувају и пчеле других пчелара.

Били смо радознали и питали шта је по чика Мићином мишљењу боље селити пчеле или гајити медоносно биље да пчеле имају где на пашу и кад све друго прође и сазнали да он сеје перко и фацелију и да је задовољан резултатима.

На штанду су биле тегле са медом у саћу и саћем у меду па нас је интересовало каква је разлика између та два производа.

У парку крај тезги са изложеним медом и другим пчелињим производима наишли смо на професора пољопривредне групе предмета са ђацима. Дошли су да посете Дане меда који се одржавају у њиховом школском дворишту и ту показали одговарајући на постављена питања да већ сада много знају о пчеларству.

Најстарији међу пчеларима излагачима имао је младу помоћницу, будућег туристичког радника а сад ученицу С.Т.Ш.“Бошко Крстић“, туристички смер. Морамо је похвалити јер нам је шармантно представила производе на овом штанду и заузврат добила на поклон теглу меда, као награду и подстрек да користи мед али и да буде што боља у послу који је изабрала.

Подели ово са пријатељима: