Четврти Дани меда у Бојнику

У Бојнику су одржани „Дани меда“ четврти пут по реду.  Манифестација је била изложбено-продајног карактера и одржана је у парку у центру Бојника.  Дане меда је организовало пчеларско удружење „Бојник“ из Бојника у сарадњи са Туристичком организацијом  а под покровитељством Општине Бојник. На манифестацији су поред чланова пчеларског  удружењаје „Бојник“ учествовала и два пчелара из суседног Лебана.

Својим обраћањем, присутним пчеларима и посетиоцима, манифестацију је отворио Младен Ђорђевић, Директор Туристичке организације а затим реч препустио Драгану Николићу, Председнику Пчеларског удружења „Бојник“ који је представио  удружење али и говорио о тренутној ситуацији у пчеларству на територији Бојника, каква је била година,  о условима за пчеларење…

Миодраг Станимировић Мића из Каменице је приметио да ове године није било масовног тровања, воћари нису прскали по дану али и да млади пчелари користе савремене методе у свом раду. По његовом мишљењу најбитнији је квалитет меда  док њему количина прикупљеног меда није битна.

О свом почетку и својим искуствима говорила је пчеларка Јасмина Глишић која се самостално брине о пчелињаку и нема помоћ чланова породице већ иако је жена све послове ради сама уз помоћ комшинице.

О пчеларењу у Бојничком крају и својим искуствима говорио је Горан Илић чији је пчелињак у селу Граница. Један је од најискуснијих и најуспешнијих пчелара. Пчеларењем се бави  већ неколико деценија и то са великим бројем кошница, могло би се рећи полупрофесионално. Запослен је  али је пчеларење за њега више од хобије, то је нешто што човек заволи у пчеларење уведе  породицу и пријатеље и остане пчелар до краја живота. Поделио је са нама своје ставове и говорио о тренутном стању у пчеларству из угла пчелара, о утицају промене климе на пчелињу пашу… Истакао је и да локална самоуправа и држава својим субвенцијама подстичу развој пчеларства као и да ће у наредној години за субвенције у пчеларству бити издвојена већа сума по кошници. Чули смо и препоруку да се мед купује од пчалара, на кућном прагу, или у маркетима спакован у препознатљивој тегли СПОС-а  као гаранције квалитета због веома великог броја фалсификата на тржишту.

На „Данима меда“ смо разговарали са пчеларима који су изложили своје производе. Теме су биле разнолике од тога каква је била ова година до планова за следећу, шта све производе, како пласирају своје производе,  о различитим методама рада и много чему другом.

Бојничани чувају традицију бављења пчеларством и једну још лепшу да „запчеларе“ младе, познанике, пријатеље, да буду ментори пчеларима почетницима а сада стичу још једну традицију да се окупе и изложе своје производе на манифестацији „Дани меда“ и да се после тога окупе и друже.  Пчеларство и очување традиције производње висококвалитетног меда је разлог да се Бојник нађе на мапи Србије.

 


“ Чланак је урађен у оквиру пројекта “ Бојник на мапи Србије “ , који суфинансира општина Бојник, а реализује Радан Пуста Река портал. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.“

Подели ово са пријатељима: