REKONSTRUKCIJA PUTA LESKOVAC – BOJNIK

U toku su radovi na rekonstrukciji puta Leskovac – Bojnik od izlaza iz Bojnika do raskrsnice kod „Tri šešira“ u Leskovcu. Radi se na nekoliko deonica i na svakoj deonici su radovi u različitim fazama. Dok je negde tek skinut sloj starog asfalta, na drugom mestu se uređuju bankine, radi na propustima za odvod atmosferskih padavina, asfaltira ili postavljaju ivičnjaci. Na nekim delovima puta saobraćaj se odvija naizmenično a na ulazu u Leskovac uređena je obilaznica.

Na ovom putu je velika frekvencija saobraćaja pa podsećamo vozače da je na celom putu od Leskovca do Bojnika potrebna dodatna pažnja i opreznost zbog velikih građevinskih mašina i velikog broja radnika-putara na samom kolovozu. Postavljena je vertikalna signalizacija koja upozorava vozače a tamo gde se saobraćaj odvija jednom kolovoznopm trakom regulisan je semaforom. Signalizacija upozorava i na oštećenje puta izazvano klizištem na Đinđuškom brdu.

O važnosti regionalnih i republičkih puteva za razvoj ovog dela Srbije razgovarali smo sa mr Goranom Jovićem, Direktorom Regionalne privredne komore Jablaničkog i Pčinjskog okruga. Sa par reči je ilustrovao uticaj putne infrastrukture na privredni razvoj regiona. “ Ako nemate dobar put nemate razvoj ni turizma ni ostanak ljudi, to je nešto osnovno da možete da dođete do određene destinacije“ i naglasio da se nikada nije toliko radilo na putnoj infrastrukturi kao što to država sada radi. Sa infrastrukturom ide sve ostalao, sve se nadovezuje.i nadograđuje. Sada  sa ovako razvijenom mrežom puteva možete se za sat, sat i po naći na svim destinacijama u Srbiji. Tu je i pruga ka Mađarskoj ali i Severnoj Makedoniji a to su sve  sa gasovodom ključni argumenti za razvoj privrede. Investitor prvo pita gde se nalazi, gde je aerodrom, gde je put, da li ima gasovoda, da li je pouzdano i kvalitetno snabdevanje električnom energijim kao i da li ima dovoljno radne snage.

 

Tamo gde imaju posao i dobre uslove za život ljudi ostaju ne migriraju ni u druge gradove ni u druge zemlje pa  dobri putevi doprinose i smanjenju migracije u veće centre.

Radove izvodi preduzeće „Srbija autoput“ D.O.O.sa podizvođačima  a rekonstrukcija puta Leskovac – Bojnik predstavlja nastavak uređenja ulaznih i izlaznih puteva iz Leskovca.

Na teritoriji Leskovca u prethodnom periodu uređeni su putevi: Leskovac-Lebane 176,6 miliona dinara, Leskovac-Vlasotince 283,3 miliona dinara, Leskovac-Vučje 400 miliona dinara, put Leskovac-Brestovac sa 115 miliona dinara, put Leskovac-Bogojevce sa 56,5 miliona dinara i put koji se sada radi Leskovac – Bojnik..

Radove je, zbog važnosti saobraćajnice, obišao Predsednik Privremenog organa grada Leskovca dr sci. med. Goran Cvetanović i tom prilikom rekao:

„Nalazimo se na relaciji Leskovac – Bojnik. Kao i sva obećanja do sada, predsednik Aleksandar Vučić je ispunio i ovo, da ćemo poslednju relaciju koja spaja centar Jablaničkog okruga Leskovac sa ostalim opštinama, reparirati, proširiti kolovoz, napraviti biciklističke staze i napraviti ulicu, odnosno relaciju koja je bezbedna za saobraćaj i podiže kvalitet života. Radovi se trenutno intenzivno izvode na tri deonice, selo Đinđuša, kod Tri šešira i na lokaciji između Stopanja i Leskovca. Ova investicija vredna je oko 183 miliona dinara, oko 1600 metara kada krenete od Tri šešira do pumpe i biće izgrađena kružna raskrsnica kod Tri šešira. Ovim radovima ćemo i ovu poslednju deonicu, ulazak, odnosno izlazak iz grada rešiti. Zahvaljujem angažovanju državnom sekretaru Stevanoviću koji nam je pomogao.“

Radove je obišao i Državni sekretar Dragan Stevanović a Novica Nikolić direktor JP Urbanizam i izgradnja je tom prilikom kazao: „Izvođač radova Trejs Srbija izvršiće izgradnju kružne raskrsnice kod Tri šešira, biće kompletno rekonstruisana i ulica Rade Žunić, imaćemo izgradnju kanalizacije, pošto je vodovodna mreža rekonstruisana. Biće proširen kolovoz sa 6 na 7 metara i imaćemo obostrane pešačke i biciklističke površine. Radovi su i na deonici od Leskovca do centra Gornjeg Stopanja, cilj je izgradnja južnog trotoara, čime će se povećati bezbednost pešaka.““ Projekat “ JUG NA MAPI SRBIJE “ , je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstva informisanja i telekomunikacija, a realizuje ga Radan Pusta Reka portal. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.“


Podeli ovo sa prijateljima: