Šumane – Miholjski susreti sela

Ovog vikenda su u  Lebanu održani 3. Miholjski susreti sela. Manifestacija je održana u selu Šumane koje je prošlogodišnji pobednik.

U crkvenoj porti u Šumanu se okupio veliki broj ekipa koje predstavljaju Lebanska sela,čak 14, a takmičili su se u dve oblasti pripremi tradicionalnih specijaliteta svoga kraja i očuvanju tradicije kroz prikaz starinskih upotrebnih i ukrasnih predmeta i starinskim sportskim disciplinama.

Organizator manifestacije je opština Lebane  uz pokroviteljstvo Ministarstva za brigu o selu i saradnju Turističke organizacije opštine Lebane. Manifestaciju je otvorio Ivan Bogdanović, Predsednik opštine Lebane. Učestvovale su ekipe iz Šumana, Pertata, Bošnjaca, Novog Sela, Krivače, Grgurovca, Togočevca, Ždeglova, Konjina, Cekavice, Vojlovca, Prekopčelice, Popovca, Rafune…

Dok su se domaćice nadmetale u pripremi tradicionalnih jela muškarci su se takmičili u nekoliko tradicionalnih sportskih disciplina, nadvlačenju štapa,  bacanju kamena s ramena, natezanju konopca a deca su svoju spretnost pokazala na poligonu spretnosti.

Dok se u centralnom delu odvijao kulturnoumetnički program, obodom crkvene porte, kraj štandova su se posetioci družili, domaćini nudili prijatelje dobrom domaćom rakijom, domaćice starinskim delikatesima a deca ovde nisu jela grickalice iz kesice već tetinu i bakinu pitu, gibanicu, pogaču, projicu, hleb iz crepulje i tražila još. Organizatori su za posetioce pripremili dva kazana pasulja.

Učestvovalo je i udruženje penzionera na čijem su se štandu našli pored ručnih radova i ukrasni i upotrebni predeti od recikliranih materijala kao što je torbica od otvarača sa limenki ali i starinski predmeti.

Cilj Miholjskih susreta sela je druženje meštana seoskih sredina i to u selu.  Kao nekada na seoskim vašarima sreli su se rođaci i stari prijatelji, upoznali novi, razgovaralo se i družilo, pevalo i igralo a nekada su to bile prilike da se mladi sretnu, upoznaju i zavole.

Dobrom provodu na ovim susretima doprinelo je i Kulturno umetničko društvo „Jablaničko kolo“ a krajem dana posle zvaničnog dela zaigrali su svi, razvilo se veselo, razigrano kolo u kome su bili i stari i mladi, takmičari i posetioci, domaćini i gosti.

Proglašeni su i najbolji u takmičarskim disciplinama a pobedu u predstavljanju svog sela odnelo je Novo Selo pa će ono biti domaćin sledećih Miholjskih susreta.

Podeli ovo sa prijateljima: