Сајам професионалне оријентације у Бојнику

У Бојнику је за ђаке 8 разреда и њихове родитеље организован Сајам професионалне оријентације на коме се представило неколико средњих школа из Бојника и околине.

Сајам је организовала О.Ш.“Станимир Вељковић Зеле“ са циљем  да ученицима осмог разреда који сада треба да донесу животну одлуку и одлуче чиме ће се бавити помогну да се определе коју ће средњу школу уписати и који смер.

Јасмина Станковић, педагог у О.Ш.“Станимир Вељковић Зеле“  је истакла да овакву презентацију школа организују већ 6-ти пут. Ове године је учествовало 9 школа из Бојника, Лесковца, Власотинца, Пирота и Црне Tраве.

Професори и ученици, представници својих школа, су се потрудили да ђацима и њиховим родитељима што боље презентују своју школу, упознају их са тим које смерове могу да упишу, какву проходност имају за факултете и какву перспективу за запошљавање али и које погодности имају током школовања.

У Бојнику у С.Т.Ш.“Бошко Крстић“ могу да упишу смерове економско-финансијски техничар, цвећар, туристички техничар и кувар. Економско -финансијски рехничар је најтраженији а новост су цвећар и кувар али четворогодишње школовање. Туристички техничар је примамљив због лепоте посла а професори који су представљали школу истичу бројне посете сајмовима туризма и учешће на такмичењима као што је „Изађи ми на тегле“ на коме су ђаци и професори освојили 1. место и као награду шпорет смедеревац. Ово је школа која поред образовног и васпитног рада подстиче и хуманост код својих ђака па су овај смедеревац поклонили угроженој породици да им олакшају и улепшају живот.

Ђаци Лсковачке Текстилне школе имају бесплатан превоз, могу да живе у интернату и добијају бесплатно свеске и прибор за цртање. Пиротска млекарска школа истиче да је радионица где ђаци обављају праксу као и интернат у оквиру школе а две недеље годишње ученици проведу на професионалној пракси у иностранству док по Србији обилазе млекаре и увек добијају захтеве да бар један ученик мајстор за прављење качкаваља остане да ради у њиховој млекари.

Будући грађевинци који се школују у Власотинцу уче у оквирима дуалног образовања а за рад на пракси у  предузећима добијају око 18000-20000 динара месечно.

Ове године као и претходних посета сајму је била велика па су организатори са правом сајам преместили у Спортску халу.

Подели ово са пријатељима: