Радна акција на уређењу пута у селу Речица

Село Речица је 6км удаљено од Бојника, а само 1км од пута Бојник – Горњи Брестовац – Радан планина.

Мештани су се организовали да очисте од жбуња и прераслих грана банкине крај приступног пута. Ј.К.П.“Јединство“ Бојник, популарни Комуналац, је 2-3- дана раније покосио банкине крај пута машином, а мештани и они који су пореклом из Речице, а сада живе у Бојнику су одлучили да и сами допринесу и ураде посао који машином није могао да се уради.

Захваљују на урађеном делу посла али додају да морају и сами нешто да ураде. Кажу да раде за себе и у шали додају да имају чиме да се похвале деци када дођу.

Млађи и снажнији радили су теже послове, а старији оне лакше. Мешали су се звуци тримера за траву, моторних тестера, телескопских тестера са жамором људи, који су се радећи шалили.

Док су млади радили нама је о селу и овој акцији причао Миливоје Јовановић, један од старијих акцијаша.У овом селу је некада било, како кажу, више од 110 породица, а сада је отворено тек око 20 кућа где живи тридесет и неколико мештана просечне старости изнад 70 година, мада им бројност повећава неколико Ромских породица па их је тако више од 40, који су стално у селу.

Сви који сада живе у Речици су некада живели у граду, а по одласку у пензију вратили су се на своја огњишта. Не баве се интензивно пољопривредом већ по мало, за своје потребе или како рекоше да им није досадно али има младих који долазе и саде воћњаке.

Млади, који живе ближе, долазе и обилазе своје старе, ураде понешто од пољопривреде, донесу намирнице… Пут је битан јер у селу нема ни продавнице , ни амбуланте па мештани за све морају до Бојника. Наглашавају и да се пут зими чисти од снега кад навеје што им много значи.

Кажу да сваке године ураде колико могу и не чекају да други све уради за њих,  а такви су и млађи па им није тешко да дођу и заједно раде као сада.

Подели ово са пријатељима: