Пут преко Радан планине – остварење снова

У току су радови на изградњи прве деонице пута преко Радан планине. Ради се деоница од цркве Лазарице, недалеко од Пролом Бање, до Беговића гроба где је уствари раскрсница путева Бојник-Медвеђа-Пролом Бања. Деоница је дуга око 5км и тренутно се изводе радови на пропустима и шанцима дуж пута па треба бити опрезан за воланом.

Пут је на овој деоници сада дупло шири него што је био а укупна дужина од цркве Лазарице до Дома на Радану је 26,5км. Радиће се сукцесивно деоница по деоница али док машине раде на једној деоници за наредну ће се финализирати техничка документација. Предвиђени рок за завршетак свих радова је Децембар 2023.године.

У очекивању завршетка радова ко крене преко Радана ових дана ићи ће углавном добрим макадамским путем којим може пажљиво возећи проћи обичним градским аутом али ипак није за оне сасвим ниске аутомобиле. Ми смо у колони са неколико аутомобила прошли преко Власова и највећи проблем је мимоилажење на углавном узаном путу од одвајања пута ка Рипиводама па све до изласка на деоницу у раду, док се поред „Рипивода“ може само џипом. Информација о путу поред водопада је добијена од мештна.

 

Траса пута , како смо сазнали, пролази крај спомен комплекса посвећеног поручнику Димитрију Беговићу, који је такође у изградњи, и само пар стотина метара од водопада Рипиводе а затим иде кроз села Власово, Добра Вода и Ивање, где пролази крај „Деливода“, прелепог места где се поток дели у два и спаја поново у један много пута док коначно не створи два потока који силазе одвојено низ планину и уливају се оба подно Радана у Пусту Реку.

Пут пролази кроз прелепе крајеве, поред чувене „Пицине чесме“, прати планинске потоке, има неколико одличних видиковаца али најјачи утисак остављају стабла Зове  својим мирисом и прелепим цветовима. Тамо негде постоји долина Јоргована а овде на Радану, испред села Власово, могли би смо рећи је пут Зове. Сваки метар пута од Лазарице до Ивања пролази кроз прелепу природу и „Радан“ парк природе.

О овом путу смо разговарали са малобројним мештанима планинских села кроз која пут пролази. Толико дуго сањају асфалтирање пута да су  поверовали у остварење свог сна тек кад су машине почеле да раде. Већ у овој фази пут почиње да мења села кроз која пролази. Од млађих који живе и раде у градовима чули смо да ће сада моћи чешће да обилазе своје родитеље и долазе на викенде и/или одмор у своје село, старији нам рекоше да ће ускоро имати више комшија. Свој повратак у село најавило је десетак пензионера, сада када ће много лакше сићи у набавку, до пијаце, продавнице или амбуланте.

У Доброј Води разговарали смо са Ковачевићима, Гојком и Дивном, братом и сестром, крај чије куће пролази пут. По Гојковим речима и сада овим путем прође стотинак аутомобила и мотоцикала дневно у овом летњем периоду. Мотоциклом углавном пролазе туристи. Дивна истиче да од Пролом Бање до њихове куће је 17км а она мора да пређе више од 100км идући наоколо и додаје да би посећивала мајку и брата 1-2 пута месечно а овако не може.

Овај пут буди наду мештана али и оних који су из ових крајева па овде имају родитеље и имања. Мештани се надају да ће поново на овом путу видети аутобус, а они који живе у граду да ће лакше „тркнути“ до села да обиђу своје, да деца код бебе и деде проведу лето, да дођу на викенд или чак да посаде воћњак да их чека кад се као пензионери врате у село. Па ипак овим ће путем, сви се надају, понајвише пролазити туристи. Пут преко Радана ће повезати наколико врло атрактивних туристичких дестинација. Језеро у Горњем Брестовцу, бање Пролом, Луковску,Куршумлијску и Сијаринску, Царичин град и Ђавољу Варош, општине Бојник, Лебане, Медвеђа и Куршумлија и град Прокупље, Јабланички и Топлички округ. Тако ће Радан постати примамљив за екскурзије и туристичке кружне туре па ће се развијати и сеоски-планински туризам.

Подели ово са пријатељима: