ПУТ ПРЕКО РАДАН ПЛАНИНЕ – МАРТ 2023

Лепе пролећне дане, крајем Марта месеца, искористили смо да се провеземо путем преко Радан планине.

Сви који воле Радан и пролазе путем од Добре Воде ка Пролом Бањи знају да је тај пут у изградњи. Машине још увек мирују због зимске паузе грађевинске сезоне, а тајанствена Радан планина и тренутни метеоролошки услови још увек не дозвољавају да се радови наставе.

Ми смо кренули од Добре Воде, поред чувене Раданске чесме па на раскрсници где се одваја пут ка Рипиводама и Богујевцу и Власову кренули крај водопада Рипивода на Беговића гроб. Одатле ка Власову и Пролом Бањи а затим назад.

Пут од Добре Воде до раскрснице ка Богујевцу је онакав какав је и био. Има бара,  а на на пар места и блата где је била потребна додатна пажња. Од  раскрснице  па даље ка водопаду Рипиводе и Беговића гробу у току су радови на проширивању пута. Овим делом пута може да прође добар возач џипом, а свима осталима предлажемо да пажљиво одгледају снимак овог дела пута па сами одлуче. Тренутно је најлошије стање управо код стене изнад самих Рипивода, део пута је насут крупним и оштрим каменом, а вода иде и преко целог пута деоницом дугом стотинак метара, даље ка Беговића гробу је лакше али на самом излазу код Беговића гроба је поново блато и дубоки колотрази.

Како се очекује почетак радова ових дана ако кренете овим путем можда и не буде као када смо ми прошли па ако се одлучите будите додатно опрезни.

На платоу поред Беговића гроба смо срели путника из Медвеђе који нас је информисао да је пут добар и да се може проћи било којим аутом. Одатле преко Власова ка Пролом Бањи  је пут добар, осим на самом спајању близу цркве Лазарице. Тих неколико стотина метара је остало неасфалтирано због откривања археолошког налазишта, како нам мештани рекоше, Грчког гробља, па се тражи решење. Један од предлога је да се на том делу траса пута мало помери и заобиђе налазиште. Одатле до Пролом Бање пут је онакав какав је и био узан али асфалтиран, са пуно пешака, гостију бање, којима је то стаза за шетњу, а поред пута је неколико уређених места за одмор, летњиковаца и клупа.

Ми смо џипом лако прошли цео овај пут, наравно уз повећану пажњу где год је бара или блато и целом деоницом поред водопада Рипиводе.

У сваком случају крените са нама у виртуалну вожњу преко мистичне Радан планине и подсетите се њене лепоте и Вама драгих места.

Подели ово са пријатељима: