К.У.Д. „БЕЛАЦ“ – 25 ГОДИНА ПЕСАМА И ИГАРА

Група ентузијаста из Бојничког села Придворица пре тачно 25 година формирала је културно уметничко друштво „Белац“. Од тада до сада ово друштво у континуитету ради на очувању фолклора овог дела Србије.

Поводоом 25 година постојања и врло успешног рада, уз подршку локалне самоуправе, Дома културе, ОШ „Станимир Вељковић – Зеле“, истакнутих појединаца и бројних пријатеља КУД „Белац“ је одржао концерт у Дому Културе у Бојнику.

На концерту су сем њих учествовали и Удружење младих за очување народне традиције „Разиграно коло“ из Медвеђе, КУД „9. август“ из Лучана, КУД „Расина“, КУД „Ратково“ из Раткова и оркестар Данила Миладиновића. Специјални гост  вечери био је естрадни уметник Раде Јоровић.

 

КУД „Белац“ и „Разиграно коло“ из Медвеђе су овом свечаном приликом своју дугогодишњу сарадњу крунисали братимљењем, господин Томислав Марковић уметнички директор КУД „Белац“ уручио је повељу о братимљењу Бојани Лакушић, председници удружења. Бојана Лакушић је са задовољством истакла да су чести гости у Бојнику и да са пажњом и дивљењем прати рад К.У.Д.“Белац“.

Господин Томислав Марковић нам је говорио о почецима овог друшва. У почетку су у рад друштва били укључени само мештани Придворице али због јако великог интересовања почело се са пријемом заинтересованих са целе Бојничке територије па је сада највећи број, нарочито младих, чланова управо из Бојника.

Сада КУД „Белац“ у три старосне категорије броји више од 60 чланова у фолклорној изворној и певачкој секцији. Ово културно уметничко друштво је било више пута награђивано а међу своје највеће успехе сматра гостовање у Италији, где је на позив Српске културне заједнице „Свети Сава“ из Валдања боравило у периоду од 21. до 23. маја 2016 у Вићенци и одржало целовечерњи концерт у Спортском ценру у месту Корнедо Вицентино.Такође су гостовали у Македонији, Прагу и Софији.

Крај вечери је био резервисан за наступ Радета Јоровића, доајена Српске естраде, коме су се на сцени придружили млади играчи, популарни певач се са њима сликао и дружио на сцени. Весеља и игре је било и поред позорнице и у гледалишту.

 

Раде Јоровић је разговор са новинарима искористио да нагласи да воли да сарађује са фолклорним ансамблима, чуварима традиције, али и да поздрави колеге музичаре, трубаче, из Бојника са којима се сваке године дружи у Гучи. Истакао је сарадњу са Небојшом Сејдићем унуком чувеног Феата али и да трубачкој легенди Бојника, Србије и света својим наклоном укаже почаст.

Подели ово са пријатељима: